La digitalització facilita els processos, les operacions i, en definitiva, les feines que fins ara s’havien portat a terme amb uns mecanismes i eines més tradicionals. Un clar exemple el trobem a les escoles, on el guix s’ha substituït pels portàtils, les pissarres digitals i els espais virtuals online, on bona part del contingut es troba digitalitzat i compartit a la xarxa.  

La transformació digital guanya terreny i avui dia ja és present a molts sectors professionals

En la mateixa línia i amb l’objectiu de garantir la seguretat dels seus treballadors, Endesa digitalitza i aplica la realitat virtual a la Central Tèrmica de Cicle Combinat del Besòs 5, de Sant Adrià del Besòs. La companyia pretén així reduir la sinistralitat als llocs de feina, motivar l’aprenentatge i millorar la compressió dels procediments sense exposar-se a riscos que puguin afectar al treballador.

Realitat virtual - ENDESA

El projecte VIVES i el sistema LOTO

Dins el projecte de digitalització d’Endesa, neix el projecte VIVES (Virtual, Immersiu, Visió, Endesa, Seguretat) que segons el responsable de seguretat de la planta, Julian Gallego, té com a objectiu “la inclusió de la metodologia LOTO amb la que es garanteix la seguretat de la línia, de la instal·lació i del treballador, així com el canvi de mentalitat en quan al concepte de formació tradicional, ja que la realitat virtual ens ofereix la possibilitat de crear un entorn real i ajustar-lo a les necessitats que tenim”.

Julian Gallego: “Som pioners en utilitzar la realitat virtual dins el sector”

Realitat virtual - ENDESA

La metodologia LOTO (Lockout Tagout) és un procediment de seguretat per desconnectar i consignar les diferents fonts d’energia dels equips industrials mentre es realitzen operacions de manteniment, neteja o reparacions.

El director de la planta de Cicle Combinat del Besòs 5, Juan Ramon Obón, es mostra satisfet amb la tècnica que, segons explica, ha estat molt ben rebuda: “tot el procés de formació amb realitat virtual és molt més motivador, intuïtiu i agrada molt més al treballador”. Una tècnica necessària i molt útil on “el treballador pot interactuar sense problemes i veure com fer les operacions i portar a terme tots els procediments necessaris”.    

Com funciona la formació en realitat virtual?   

La formació del projecte de realitat virtual es duu a terme amb grups reduïts de dues a tres persones i consisteix en dotze exercicis d’enclavaments mecànics i elèctrics on s’hi troben diferents activitats. En cada nivell es recreen situacions reals i interaccions amb altres actors que intervenen en el procés i sobre els quals l’agent haurà d’actuar mitjançant els procediments LOTO i l’ús dels EPIS (Equips de Protecció Individual).

Gallego, responsable de seguretat, detalla que “al ser una formació immersiva, ens ajuda que des de l'experiència els treballadors vegin les activitats que podrien realitzar i veure si hi ha algun tipus d'incidència”. Un dels treballadors que es troba fent la formació, Jesús Fernández, explica que “els exercicis que fem en realitat virtual són els que després portem a terme al camp, per tant, en termes d’aprenentatge és el millor. És com si estiguessis treballant però sense el risc de cometre cap error”.

Portant a terme aquest procés de digitalització, s’apliquen tecnologies d’avantguarda que permeten la transformació digital dels actius industrials, la relació amb el client i la millora de les capacitats digitals d’Endesa. Una nova realitat, la virtual, desenvolupada per Indra, una empresa líder en consultoria de transformació digital i tecnologies de la informació a través de la seva filial Minsait.