Al voltant de 45 cuiners al capdavant de restaurants que sumen una trentena d’estrelles Michelin, juntament amb reconeguts pastissers, sommeliers i experts en el sector de la restauració, seran els grans protagonistes de l’extens programa d’activitats de la propera edició de Fòrum Gastronòmic Barcelona. Sota el lema '(Re) pensar la gastronomia', el saló convidarà a reflexionar sobre el moment gastronòmic actual, a realçar el talent independentment del gènere i a impulsar negocis més sostenibles i digitalitzats. Així com també enaltir el talent i treball de cuiners, pastissers, sommeliers, caps de sala i altres professionals a través de les diverses convocatòries de concursos i premis gastronòmics. 

45 xefs de prestigi internacional i talents joves compartiran protagonisme a showcookings, tallers i ponències

detalle preparación postre Fòrum 2016

El Saló, dirigit a professionals del sector i ​​organitzat per Fira de Barcelona a través de la seva societat Alimentaria Exhibitions conjuntament amb Fòrum Gastronòmic, celebrarà la seva edició 2019, que tindrà lloc al palau 8 del recinte Montjuïc de Fira de Barcelona del 18 al 20 de novembre.

Showcookings dels millors xefs

Tots els professionals que visitin l'esdeveniment podran gaudir de les ponències, demostracions en directe i tallers amb tasts de xefs de referència. Entre els cuiners del territori hi trobarem Paco Pérez (Miramar** i Enoteca**), Jordi Cruz (Àbac***), Carme Ruscalleda (Sant Pau**, de Tòquio, Japó), Oriol Castro, Eduard Xatruch i Mateu Casañas (Disfrutar**), Sergio i Javier Torres (Cocina Hermanos Torres**), Oliver Peña (Enigma*) i Enrique Valentí (Marea Alta).

fc3b2rum bcn 2016 d2 117 min

I entre els cuiners d'altres països destaquen Niko Romito (Reale***, de Casadonna, Itàlia), Kobe Desramaults (Chambre Séparée*, de Gant, Bèlgica), Dominique Dutour (Gray Jay, de Otawa) i Stéphanie Audet (LOV, de Montréal) i Rasmus Munk (The Alchemist, de Dinamarca).

Els xefs abordaran temes tant diversos com la nova cuina europea, la recuperació dels menuts, la reivindicació del talent femení en l'alta gastronomia, els productes de proximitat, la sostenibilitat o els nous formats en restauració. Com destaca Pep Palau, codirector de Fòrum Gastronòmic Barcelona, “estem vivint un moment en què la gastronomia és molt plural, adapta moltes propostes: algunes més clàssiques o de retorn a la cuina tradicional, altres cap als vegetals, la salut i la qualitat… El Fòrum Gastronòmic Barcelona serà una plataforma per identificar totes aquestes tendències”.

Accent en la cuina dolça i el món del vi

El món de la pastisseria i la gelateria ocuparan també un espai d’excepció en aquest Fòrum Dolç, que, com assenyala Pep Palau, pretén posar de manifest “el gran moment que viu el món del dolç en el panorama internacional. En els 20 anys de vida de l’esdeveniment hem assistit al naixement d’una generació de pastissers que s’han situat en l’elit de la pastisseria mundial". Precisament per posar en valor la cuina dolça tindran lloc demostracions de mestres com René Frank, alma mater de CODA (Berlín); Pol Contreras, responsable de postres d'El Portal del Echaurren **, d'Ezcaray (La Rioja); Jordi Butron i Xano Saguer, artífexs de l'espai barceloní Essence by Espaisucre i Josep Mª Rodríguez, de La Pastisseria (Barcelona), entre molts altres. Una part de les activitats de Fòrum Dolç estaran organitzades pel Gremi de Pastisseria de Barcelona dins dels espais Ateneu i Taller 2, que es troba al costat de la zona Expo Nadal/Sweetfusió.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Una publicación compartida de René Frank CODA Berlin (@frank.rene) el

A més, al certamen es desenvoluparà la final de la cinquena edició del concurs TheBestDessert, organitzat per Espaisucre en col·laboració amb Valrhona i Sosa Ingredients, amb un jurat compost per Mestres pastissers com Albert Adrià, René Frank, Jordi Roca, Jordi Butron i Xano Saguer. També s’atorgarà a Albert Adrià el Premi Pierre Gagnaire, un reconeixement a la seva trajectòria.

S’atorgarà a Albert Adrià el Premi Pierre Gagnaire, un reconeixement a la seva trajectòria

Albert Adrià

D’altra banda, en el marc del saló es celebrarà la quarta edició del Concurs Millor Panettone Artesà d’Espanya, organitzat per l’Escola de Pastisseria del Gremi de Barcelona (EPGB).

El sector del vi també serà objecte de reflexió i debat de la mà dels sommeliers Ferran Centelles (corresponsal a Espanya de Jancis Robinson), Manel Sarasa (Wine is Social), Clara Isamat (Vinos Compartidos) o Evelyn de las Alas (Ca na Toneta, Mallorca), amb els xefs Rafa Peña (Gresca, Barcelona), Andreu Genestra i Joan Arboix (Andreu Genestra *, Mallorca), entre d'altres. També es celebrarà el Concurs Millor Sommelier de Catalunya 2019, de l’Associació Catalana de Sommeliers.

Innovació i premis

L'espai de reflexió FòrumLab –coorganitzat per Clúster Foodservice, Fundació Alícia i ElTenedor- constarà de tres jornades dedicades a negoci i gestió, digitalització i sostenibilitat orientada als serveis de restauració. En total, estan programades 28 conferències i una taula rodona, amb al participació de 35 experts de l’àmbit empresarial, culinari, acadèmic i agrícola. Entre els ponents hi seran el gurú d’Instagram Phil González, els consultors Eva Ballarín i Oskar Garcia, els xefs Sergio i Javier Torres, Víctor Quintillà, Xavier PellicerMarc Puig-pey i Silvia Hoffman.

FòrumLab acollirà les presentacions de 35 experts en negoci i gestió, digitalització i sostenibilitat en el sector de la restauració

30721708870 a5f6bf880b k

D’altra banda, els premis InnoFòrum premiaran la innovació en gastronomia des de diferents categories: el packaging més creatiu, el producte més innovador i el sabor més original.

A més, s'atorgaran altres guardons culinaris: els Premis Josep Mercader –que reconeixeran la trajectòria professional de cuiners, enòlegs, responsables de sala, productor i divulgadors de la cultura culinària catalana-, el Cuiner 2019 Fòrum Gastronòmic Barcelona –que distingirà la tasca de cuiners emergents que utilitzen productes de proximitat-; el Nou Plat Favorit dels Catalans 2019 –organitzat per la revista Cuina i Cooperativa Cultural Som, que distingirà el més votat entre dotze plats internacionals elaborats per cuiners arribats a Catalunya de tots els racons del planeta)- i els Asian Culinary Awards ­-impulsats per Udon-,­ que premiaran la millor elaboració d’una recepta de cuina asiàtica.

Dins del saló tindran lloc les finals d’importants premis i concursos gastronòmics

Al saló també es farà la presentació de la Barcelona Slow Food Guide 2020 i es lliuraran els Cargols Slow Food, un reconeixement als restaurants que compleixen els requisits Slow Food a la seva carta.