Escrivia Josep M. de Sagarra que a Barcelona, al primer terç del segle vint, només els marxants de comerç, els metges i els advocats portaven un targeter a la butxaca: el que contenia totes les seves targetes de visita. Els temps han canviat i ja fa dècades que la cartera és aquell objecte personal destinat a encapsular targetes personals, de crèdit, carnets diversos, bitllets de transport i, també, targetes de visita com les de fa un segle. Ara bé, té sentit en plena era digital i d'hiperconnectivitat que seguim caminant pel carrer amb una cartera a la butxaca més gruixuda que una novel·la de quatre-centes pàgines com Vida privada, valgui la comparació? La pregunta és retòrica i la resposta per escapolir-se de l'absurd té nom i cognoms: La meva cartera, el nou targeter digital presentat recentment pel Departament de Vicepresidència i Polítiques Digitals de la Generalitat de Catalunya.

La meva cartera @vicepresicat
La meva cartera @vicepresicat

De moment, La meva cartera inclou únicament l'autentificació del CatSalut, però de cara a final d'any s'espera que pugui incloure altres tipus de carnets d'identificació personal. Per fer servir el nou sistema, primer cal entrar a lamevacartera.gencat.cat i, un cop dins l'aplicació, acceptar el tractament de les dades personals i identificar-se amb l'idCAT. Acte seguit ja es poden descarregar els títols. Resumint-ho, vaja: activar el compte des d'una pàgina web, incorporar La meva cartera al mòbil i descarregar els carnets personals que ara mateix estan disponibles, com per exemple la targeta sanitària. Un cop fet això, anar a la farmàcia a retirar medicaments amb recepta i ensenyar el CatSalut amb el mòbil ja serà una realitat.

Pel que fa al disseny de La meva cartera, s’ha posat el focus, d’una banda, en la usabilitat per tal que sigui fàcil accedir a les targetes digitals i, d’altra, en la seguretat, per garantir una bona experiència per part de la ciutadania quan hi accedeixi. Així, s’ha optat per crear un wallet o moneder digital, una solució estàndard, adaptable a múltiples casos de negoci i intuïtiva per a l'usuari que:

  • Permet una gestió transversal 100% digital del procés d’emissió i validació dels carnets.
  • Estalvia els costos de l’emissió del certificat físic.
  • “Higienitza” el procés en els diferents àmbits on s’utilitza (establiments, transport públic...)
  • És interoperable tant amb telèfons Android com iOS
  • Permet signar el carnet com a Generalitat de Catalunya i incorporar mecanismes per validar l’acreditació davant d’un tercer.

En les properes setmanes o mesos, la intenció és que La meva cartera pugui incloure targetes com la de Família nombrosa, el carnet de Biblioteques i els títols de transport públic. També targetes identificatives d'entitats privades, del món de la cultura o de l'esport. Igual com ja va passar amb l'aparició de La meva salut, on cada usuari té tota la seva informació personal en matèria de salut pública en un univers interactiu, amb La meva cartera es pretén unificar totes les targetes personals al mòbil, és a dir, mantenint el targeter a la butxaca, com els marxants de comerç dels que parlava Josep M. de Sagarra, però ara a l'abast d'un sol clic.