La digitalització és un dels objectius principals de l'actual Govern i, especialment, del seu vicepresident i conseller de Polítiques Digitals i Territori, Jordi Puigneró. Seguint aquest camí, aquesta setmana s'ha presentat el primer moneder digital que permetrà tenir tots el títols, carnets i permisos que emet la Generalitat de Catalunya al mòbil i utilitzar-los en format digital. Aquest sistema està obert des del del 27 de setembre i, sota el nom propi de 'La meva cartera', seguint la iniciativa que ja es va impulsar amb 'La meva salut', es podrà accedir a un registre únic i personal per a cada ciutadà.

La presentació s'ha fet amb exemple inclòs i, per això, Puigneró ha estat acompanyat del conseller de Salut, Josep Maria Argimon, des del Recinte Modernista de Sant Pau a Barcelona. La primera incorporació serà la targeta sanitària per identificar-se a les farmàcies, i progressivament a centres assistencials com el CAP o hospitals. Per identificar-se, s'ha de fer servir un certificat digital: l'idCAT Mòbil. 

També vàlid per a entitats privades

Els objectius a llarg termini es multiplicaran. Aquest moneder neix amb la voluntat de ser el "moneder digital de Catalunya" i incorporarà títols "d'entitats privades" del món de la cultura i l'esport abans de finals d'any, segons ha explicat el conseller Puigneró. Per fer-ho servir, s'ha d'entrar al web lamevacartera.gencat.cat i crear un accés directe en forma d’icona a la pàgina d’inici del telèfon. Un cop dins de l’aplicació, cal acceptar el tractament de les dades personals i identificar-se amb l'idCAT i ja es poden descarregar els títols.

D'aquesta manera, el moneder digital serà "una forma de garantir que la teva identitat viatja amb tu", ha assegurat la directora general de Serveis Digitals i Experiència Ciutadana, Ester Manzano. El conseller Puigneró ha declarat: "La digitalització ha d’estar al cor de qualsevol projecte de Govern. Avui presentem una nova eina que facilitarà la vida a la ciutadania. Volem ser un país digital del segle XXI i aquest projecte contribueix a fer-ho possible".

No és una app

Per la seva banda, el conseller Argimon ha subratllat la facilitat que aporta aquest procés de digitalització: des de poder demanar la medicació a través del mòbil a les 3.200 farmàcies catalanes que ja estan preparades des del punt de vista tecnològic, fins a l'adaptació dels CAP, actualment un 40% tenen la lectura activada de les targetes de mòbil. El Govern també matisa que ‘La meva cartera’ no es baixa en forma d'app sinó d'accés directe a una pàgina web, una opció que s'ha triat perquè sigui fàcil accedir a les targetes digitals des de tots els dispositius, per tenir més control de les dades i per poder afegir funcionalitats.

El sistema conviurà amb l'actual, les targetes al moneder físic, i serà opcional per a tothom ja que un sistema no ve a retirar l'altre. Per respondre a la demanda immediata de sol·licituds o problemes que puguin derivar-se en la seva instal·lació també s'obren dos canals directes telefònics a través del 012  i el 061.