La digitalització és un dels objectius principals de l'actual Govern i, especialment, del seu vicepresident i conseller de Polítiques Digitals i Territori, Jordi Puigneró. Seguint aquest camí, avui s'ha presentat el primer moneder digital que permetrà tenir tots el títols, carnets i permisos que emet la Generalitat de Catalunya al mòbil i utilitzar-los en format digital. Aquest sistema estarà obert a partir del 27 de setembre i, sota el nom propi de 'La meva cartera', seguint la iniciativa que ja es va impulsar amb 'La meva salut', es podrà accedir a un registre únic i personal per a cada ciutadà.

La presentació s'ha fet amb exemple inclòs i, per això, Puigneró ha estat acompanyat del conseller de Salut, Josep Maria Argimon, des del Recinte Modernista de Sant Pau a Barcelona. La primera incorporació serà la targeta sanitària per identificar-se a les farmàcies, i progressivament a centres assistencials com el CAP o hospitals. Per identificar-se, s'ha de fer servir un certificat digital: l'idCAT Mòbil. 

També vàlid per a entitats privades

Els objectius a llarg termini es multiplicaran. Aquest moneder neix amb la voluntat de ser el "moneder digital de Catalunya" i incorporarà títols "d'entitats privades" del món de la cultura i l'esport abans de finals d'any, segons ha explicat el conseller Puigneró. Per fer-ho servir, s'ha d'entrar al web lamevacartera.gencat.cat i crear un accés directe en forma d’icona a la pàgina d’inici del telèfon. Un cop dins de l’aplicació, cal acceptar el tractament de les dades personals i identificar-se amb l'idCAT i ja es poden descarregar els títols.

D'aquesta manera, el moneder digital serà "una forma de garantir que la teva identitat viatja amb tu", ha assegurat la directora general de Serveis Digitals i Experiència Ciutadana, Ester Manzano. El conseller Puigneró ha declarat: "La digitalització ha d’estar al cor de qualsevol projecte de Govern. Avui presentem una nova eina que facilitarà la vida a la ciutadania. Volem ser un país digital del segle XXI i aquest projecte contribueix a fer-ho possible".

No és una app

Per la seva banda, el conseller Argimon ha subratllat la facilitat que aporta aquest procés de digitalització: des de poder demanar la medicació a través del mòbil a les 3.200 farmàcies catalanes que ja estan preparades des del punt de vista tecnològic, fins a l'adaptació dels CAP, actualment un 40% tenen la lectura activada de les targetes de mòbil. El Govern també matisa que ‘La meva cartera’ no es baixa en forma d'app sinó d'accés directe a una pàgina web, una opció que s'ha triat perquè sigui fàcil accedir a les targetes digitals des de tots els dispositius, per tenir més control de les dades i per poder afegir funcionalitats.

El sistema conviurà amb l'actual, les targetes al moneder físic, i serà opcional per a tothom ja que un sistema no ve a retirar l'altre. Per respondre a la demanda immediata de sol·licituds o problemes que puguin derivar-se en la seva instal·lació també s'obren dos canals directes telefònics a través del 012  i el 061.