La consultora de projectes Protofy ha estat guardonada amb el Premi Reinventar-se Covid-19, emmarcat dins dels Premis Talent Cambra 2020. Se li ha atorgat pel prototip Oxygen, un respirador artificial d’emergència dissenyat i desenvolupat amb materials aprofitats de productes diversos, aportats per empreses amb la producció aturada pel confinament, amb llicència d’accés obert i del que s’han distribuït pel món uns 1.300, 500 dels quals estan a Espanya.

Ignasi Plaza, cofundador, destaca el paper col·laboratiu d’aquest dispositiu on hi han participat desinteressadament empreses com Seat, universitats, hospitals, professionals de diverses especialitats, un equip inicial de vint persones que al final s’ha convertit en un total de 200 persones a Catalunya i unes 500 involucrades al món, apart del procés industrial. “En aquell moment volia col·laborar tothom”.

Aconseguir l’homologació no va ser fàcil. “HI ha molta gent que encara no s’ho creu. Va ser una odissea. La certesa de que l’homologarien no la vàrem tenir fins el dia què ens ho van dir. Normalment són processos que duren temps, uns dos anys, i l’Agència del Medicament va haver d’improvisar la normativa i nosaltres no teníem experiència en dispositius mèdics”. No tenien un sol prototip, sinó fins a  vint-i-dues versions.

Plaza té clar que és un dispositiu d’emergència, l’últim recurs si no tens res a mà. A l’Àfrica o a l’Amèrica llatina, on tenen experiència en hospitals de campanya, ha estat molt ben acceptat i ho demanaven. “Queda lluny i costa assimilar-ho que amb l’Oxygen Protofy hem salvat vides”. Incomptables.

La campanya #joimpulsotalent permet fer aportacions econòmiques per apadrinar talent d'una forma molt senzilla, ara i aquí.