El doctor Joan Manuel Burdeus, cap de servei de Traumatologia i Cirurgia Ortopèdica (COT) de l'Hospital Universitari Sagrat Cor de Barcelona, del Grup Quirónsalud, ha realitzat la implantació d'una de les primeres pròtesis de maluc elaborada de forma personalitzada i adaptada a les particularitats del pacient.

El doctor Burdeus, expert en cirurgia de reemplaçament de genoll i maluc, explica que "les pròtesis CUSTOM MADE, o personalitzades, en el futur seran la solució per a casos especials, que les pròtesis estàndard no cobreixin les necessitats de pacients que precisin un implant protètic en articulacions amb alteracions anatòmiques complexes, en oferir importants avantatges al reproduir l'anatomia del pacient, i els eixos anatòmics adequats, acoblant-se perfectament, disminuint riscos i facilitant la recuperació a aquells pacients que precisin un implant protètic tenint unes característiques i estructura articular irreproduïbles amb pròtesi estàndard".

Aquesta és la primera intervenció d'aquestes característiques que s'ha realitzat a l'Hospital Sagrat Cor

Una de les últimes cirurgies de recanvi que ha realitzat el cap de COT ha estat l'implant d'una pròtesi de maluc "CUSTOM MADE", personalitzada, per a un pacient que presentava malformació congènita múltiple. El pacient, de 44 anys d'edat, va ser operat per primera vegada pel doctor Burdeus en la seva infantesa, practicant-se-li un allargament del fèmur de 10 cm i una osteotomia d'ilíac, a fi de donar-li estabilitat a un maluc amb luxació congènita inveterada i suport al capdavant del fèmur, aquesta era la solució més adequada en aquella època. Amb el pas dels anys, presentava artrosi amb dolor molt important i invalidant per caminar. Després de la intervenció de l'implant de pròtesi personalitzada s'ha aconseguit la rectificació de la displàsia, l'alineació de l'eix biomecànic i l'obtenció de la tensió muscular adequada.

doctor unsplash

En què consisteix l'operació?

Aquesta ha estat una intervenció de precisió en la qual, després de l'estudi de les característiques físiques del pacient, es va optar per reconstruir l'articulació i tornar-la a la seva localització anatòmica correcta, descendint el cap femoral més de 20mm, restablint els eixos anatòmics adequats.

A través de diverses proves de radiodiagnòstic per la imatge, TAC i radiografies, realitzades al pacient, es va iniciar el disseny de la pròtesi a mida per reconstruir de forma tridimensional el maluc del pacient. També es va fabricar tot l'instrumental i guies per a l'implant únic, així com el model de prova sintètic necessari per a la cirurgia. En aquest cas, s'ha treballat en l'elaboració d'una pròtesi personalitzada, ja que la complexitat que presentava el pacient no s'adaptava a cap de les talles estàndard, ni les guies s'ajustaven a les necessitats del pacient. Es tracta d'un procés automatitzat per garantir l'adaptació de l'implant.

L'equip que va practicar la intervenció estava format per 4 cirurgians ortopèdics, 1 resident de COT, 2 infermeres, 1 anestesista i 2 professionals responsables de la peça per donar suport a la infermera instrumentista

El pacient ja ha estat donat d'alta i es troba en excel·lents condicions deambulant en càrrega amb 2 crosses sense dolor. Pel doctor Burdeus, "les pròtesis personalitzades són el futur. El fet que actualment es practiqui tant esport d'impacte perjudica els genolls i malucs en pacients joves que no volen renunciar a les seves pràctiques esportives i puguin portar a cirurgies reconstructives múltiples que precisin a la llarga implants protètics no estàndard per a la seva solució. Així mateix, són la resposta a alteracions congènites o secundàries a altres patologies que no trobin resposta als implants actuals habituals. Entre aquestes alteracions destaquen malformacions congènites, o perduda d'estructura anatòmica i eixos anatòmics habituals per altres patologies: tumors, traumatismes, recanvis protètics repetits amb la pèrdua d'estoc ossi secundari, entre d'altres". 

El cap del servei de COT de l'Hospital Sagrat Cor, durant la major part de la seva vida professional s'ha dedicat a les intervencions de reemplaçament de pròtesi de maluc i genoll. Són múltiples les que ha realitzat des de l'inici de la seva formació. Disposa d'una col·lecció de pròtesi des de l'aparició d'aquestes, en les quals poden apreciar-se les evolucions biomecàniques que s'han desenvolupat a través dels anys, els canvis tècnics i els materials fets servir.