Catalunya afronta un estiu amb un perill potencial d’incendis superior al del 2020. Els principals factors de risc són la manca de pluja i l’estat de la vegetació, però també l’activitat humana en el medi natural.

Per afrontar aquesta situació, la Generalitat desplegarà els màxims recursos per la campanya forestal d’estiu, que es concentra entre el 15 de juny i el 15 de setembre. En total, hi destinarà més de 5.000 servidors públics -entre bombers professionals, bombers voluntaris, agents rurals i protecció civil, entre d’altres-, 1.000 vehicles terrestres i més d’una vintena de mitjans aeris així com 16 drons del cos d’Agents Rurals.

Amb tot, una vegada més també serà clau la conscienciació ciutadana per prevenir el foc. L’any passat, un 54% dels incendis van ser intencionats o bé per una negligència. Durant el 2020, onze incendis van ser provocats pel llançament d’una burilla. El conseller de l’Interior, Joan Ignasi Elena, ho va resumir així durant la presentació del dispositiu de la campanya forestal: “L’actitud no ha de ser d’alarma, però sí d’alerta davant un estiu complicat”. Elena va recordar que “la tendència dels darrers 15 anys en el nombre d’incendis és decreixent”, gràcies a la conscienciació més gran de la ciutadania i també a la tasca de Bombers, Agents Rurals, Protecció Civil o les ADF, però va fer una crida a “no abaixar la guàrdia”.
 

Agents Rurals1Agents rurals treballant sobre el terreny / Font: Cos d'Agents Rurals

Catalunya encara una nova campanya forestal després d’un any 2020 que va registrar el nombre d’incendis més baix dels darrers anys, no tant per la reducció de la mobilitat que va causar la pandèmia de la Covid-19, sinó per unes millors condicions climàtiques. L’any passat es van registrar 150 incendis forestals i 91 hectàrees cremades, una xifra molt baixa si agafem la mitjana dels darrers 15 anys: 248 incendis i 2.550 hectàrees anuals.

La campanya forestal, que arriba en plena fase de desplegament del Pla Bombers 2025, comença garantint el mínim de personal en tots els Parcs de Bombers funcionaris. Per adequar la resposta operativa al canvi climàtic i a la desestacionalització del risc forestal, a més, s’han incrementat les contractacions de personal per períodes de 6 mesos.

Pel que fa als vehicles, els Bombers de la Generalitat n’estan renovant la seva flota amb 92 nous camions tipus bomba rural pesant (BRP) amb una inversió de 40 M€. Els Bombers ja n’han rebut 22 noves unitats, que s’afegeixen a la renovació dels 263 vehicles lleugers que van arribar el juliol de 2020.

Incendi de vegetació d'Argentona, Maresme / 24 de juny de 2021
 

Càmeres de vigilància arreu del territori

La campanya arrenca a més, amb la instal·lació de 53 càmeres de vigilància a 39 emplaçaments distribuïts per tot el territori, que abasten les zones de més risc d’incendi forestal. En cas de declarar-se un incendi, aquestes càmeres són especialment útils per controlar la seva evolució i decidir com abordar la seva extinció.

Pel que fa als mitjans aeris, se’n desplegaran 24 en total: cinc avions de vigilància i atac, als quals aviat s’hi afegiran quatre avions del Ministeri d’Agricultura, cinc helicòpters de comandament i deu helicòpters bombarders.

Els Bombers de la Generalitat han incorporat a la seva operativa un dron que ha de servir per millorar la seva resposta en les emergències. Aquesta nova eina donarà suport en l’extinció dels incendis forestals, però també en altres àmbits operatius.

Bombers 210624 Argentona

Cos dels Bombers de la Generalitat apagant un incendi forestal / Font: Bombers de la Generalitat

L’autoprotecció i les polítiques de prevenció

Una altra novetat d’enguany és la integració del cos d’Agents Rurals al Departament d’Interior, un fet que facilitarà la coordinació i l’eficàcia en la campanya forestal. Aquesta mesura representa la incorporació de 490 agents, 259 vehicles, 16 drons i un helicòpter d’aquesta unitat que durant tot l’any fan vigilància, inspecció i prevenció, amb 11.400 actuacions vinculades a la prevenció d’incendis, de setembre del 2020 a juny d’enguany

En relació amb la importància de la prevenció, tal com va exposar la consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, en un context d’emergència climàtica, la prevenció és imprescindible per fer front als efectes dels incendis sobre els nostres boscos. El Departament ha reforçat els ajuts a les franges de protecció de les urbanitzacions, recolzant econòmicament els ajuntaments per executar 301 actuacions.

Per minimitzar els riscos de la sega, amb la col·laboració dels pagesos i pageses, Agents Rurals i el DACC implementen la campanya de la sega, un pla de prevenció relacionat amb els treballs de sega dels cereals que ha permès reduir un 80% el nombre d’incendis per aquesta qüestió.

Fora de campanya, però, com a mesures de prevenció d’incendis, Acció Climàtica i Agents Rurals han dut a terme 37 cremes controlades amb el Grup Especial de Prevenció d’Incendis Forestals (GEPIF), que han cremat 323 hectàrees. També la campanya del borrissol per evitar els incendis en els boscos de ribera, remullant el borrissol que desprenen els pollancres.

A més, es continua amb el control de les activitats de risc, que resten prohibides entre el 15 de març i el 15 d’octubre.


Crida a utilitzar el 112 per avisar d'incendis

A banda dels recursos humans i materials destinats a la prevenció i extinció d’incendis, des de la Conselleria d’Interior es fa una crida a la col·laboració ciutadana per alertar dels focs com més aviat millor. Qualsevol persona que vegi alguna columna de fum o indici de foc forestal ha de trucar al Telèfon d’Emergències, perquè és el canal d’entrada dels avisos que activa tots els serveis d’emergències. L’any passat el 112 va rebre 7.700 trucades relacionades amb incendis forestals.

A més, enguany assumirà la gestió de les trucades a Barcelona ciutat que van adreçades a Bombers de Barcelona, això inclou les trucades que es refereixin a incendis a Collserola.

Per a més informació, es pot consultar al web del Departament d’Interior.