Aquest matí, en un entorn inigualable de l'Alt Empordà, a la mateixa població de Peralada, ha tingut lloc la presentació de la 36a edició del Festival Castell de Peralada, que enguany se celebrarà entre el 8 de juliol i el 6 d’agost. El Festival presenta una programació d’un total de 18 espectacles que es podran gaudir entre l’Auditori Parc del Castell, el claustre i l’església del Carme i, com a novetat, el Nou Celler Perelada, inaugurat recentment i que s’obre com a un nou espai de creació i maridatges artístics i a qui Rafael Aranda de RCR ha dedicat el cartell del festival d’aquesta edició.

“El Festival Castell de Peralada presenta una programació amb personalitat pròpia, sobretot per als amants de l’òpera i la dansa. Arriba l’experiència del somni d’una nit estiu”, ha manifestat Oriol Aguilà, director del Festival Castell de Peralada, que també ha destacat la participació de les bases estables del Gran Teatre del Liceu i del Teatro Real, al costat de primeres espases de la lírica, com a model d’èxit de col·laboració entre les institucions públiques i privades del país. Isabel Suqué Mateu, presidenta de la Fundació Castell de Peralada, ha reivindicat el Festival Castell de Peralada com un festival de veus i ha parlat que aquest és un “somni fet realitat” de la mateixa manera que ho és el Nou Celler Perelada. “D’aquest festival sempre hem dit que es tractava d’un somni dels meus pares fet realitat, i és cert. Estiu rere estiu van anar teixint, nit rere nit, un festival que s’ha consolidat com una de les cites estivals més importants del país i un festival amb una forta passió per les veus”. Suqué ha subratllat que “Peralada és un idil·li continuat amb l'òpera, les veus, la dansa, la creació, l’avantguarda i les arts”.

Vídeo promocional del Festival d'enguany

El Festival, sempre amb la dansa

La cèlebre companyia de dansa bavaresa Bayerisches Staatsballett (coneguda també com el Ballet de l’Òpera de Munic) inaugurarà la 36a edició del Festival el 8 de juliol amb un variat programa a càrrec de coreògrafs internacionals de prestigi com són Liam Scarlett, Sharon Eyal i George Balanchine. El ballet, fundat durant la temporada 1990-1991 com un departament independent de l’Òpera Estatal de Baviera, cultiva un ric repertori que va des de les produccions de ballet clàssic fins a la dansa moderna i compta amb un elenc de ballarins de gran versatilitat, qualitat i tècnica. L’endemà, el 9 de juliol, la companyia alemanya tornarà a pujar a l’escenari de Peralada amb un segon triple bill amb peces de David Dawson, Alexei Ratmansky i on repetirà el mític Rubies de George Balanchine. Amb la voluntat d’obrir el Festival a altres escenaris i espais de maridatges creatius, el Festival obre un nou escenari al Nou Celler Perelada amb l’espectacle Rodin de la Sergio Bernal Dance Company. El ballarí Sergio Bernal presentarà un espectacle, inspirat en tres grans escultures de Rodin, les nits del 20 i 21 de juliol, amb la intenció d’humanitzar les seves peces a través de l’art del moviment. La ballarina de la Companyia Nacional de Dansa Ciada Rossi acompanyarà el ballarí en una de les tes coreografies de la vetllada. La dansa, que continuarà sent un dels gèneres insígnies d’aquest festival, serà la responsable d’abaixar el teló d’aquesta edició la nit del 6 d’agost amb On Before, l’espectacle protagonitzat pel mític ballarí cubà Carlos Acosta. Creat pel mateix Acosta en homenatge a la seva mare poc després de la seva mort el 2010,  l’espectacle recull tot un seguit de coreografies d’artistes de renom mundial com Will Tuckett, Russell Maliphant i Kim Brandstrup, juntament amb coreografia del mateix Acosta i a la qual ara també se suma el coreògraf cubà Raúl Reinoso. A Peralada comptarà amb la participació de Laura Rodríguez, de la companyia Acosta Danza, i la formació vocal O Vos Omnes.

Tres òperes, una nit amb Josep Carreras i la història de Maria Callas

És ben sabut que la lírica i les veus són les grans passions d’aquest festival que, al llarg dels 35 anys de la seva història, ha anat col·leccionant nit memorables amb les veus líriques més destacades del moment. El tenor Josep Carreras, el 13 d’agost de 1988, va protagonitzar una de les nits més emblemàtiques de Peralada quan, tot just superada la seva leucèmia, va escollir aquest festival per tornar als escenaris. Un concert que es va retransmetre per quaranta cadenes de televisió i que va fer la volta al món. El 3 d’agost, el tenor tornarà a pujar a l’escenari de Peralada al costat de l’Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu, nit en què el Festival li lliurarà la Medalla d’Honor d’aquest certamen.

Aquest estiu tornarà també la producció operística amb l’estrena de The Fairy Queen de Purcell (22 de juliol), amb direcció musical de Dani Espasa i amb Joan Anton Rechi a la direcció escènica. Inspirada en l’obra de Shakespeare A Midsummer Night’s Dream, Rechi ens endinsarà en un bosc, un espai oníric per on autors i compositors desfilaran perduts a cavall entre realitat i somni, buscant la inspiració perquè tornin les grans nits d’espectacle. Un homenatge a l’òpera, al teatre i a les grans nits de somni del Festival, que comptarà amb grans actius del barroc com Vespres d’Arnadí i les veus especialistes en l’estil com són les de Xavier Sabata, Ana Quintans, Judith van Wanroij, Mark Milhofer, Thomas Walker o Nicolas Brooymans, així com la formació vocal O Vos Omnes sota la direcció de Xavier Pastrana. El Teatro Real tornarà aquest estiu al Festival de Peralada abans de posar punt final a la seva temporada. Les bases estables del coliseu madrileny actuaran el 29 de juliol, interpretant la partitura d’Hadrian, l’òpera contemporània (versió concert semiescenificada) que signa el cantant i compositor Rufus Wainwright amb llibret de Daniel MacIvor, i que comptarà amb les veus de Thomas Hampson, Ainhoa Arteta, Xabier Anduaga, Vanessa Goikoetxea i Rubén Amoretti i el suport visual de més de 300 fotografies de Robert Mapplethorpe. L’endemà, 30 de juliol, el Cor i Orquestra del Teatro Real tornarà amb Nabucco de Verdi (versió concert) sota la batuta de Nicola Luisotti i amb la soprano Anna Pirozzi (Abigaille), George Petean (Nabucco) i Dmitry Belosselskiy (Zaccaria) en els rols principals.

AUDITORI JARDINS DEL CASTELL 3  TOTI FERRER

Auditori dels jardins del Castell de Peralada

L’església del Carme acollirà enguany quatre recitals d’alt voltatge. Debutaran aquest estiu la jove mezzosoprano Emily D’Angelo (23 de juliol) de veu tan etèria com terrenal; la soprano Sonya Yoncheva (2 d’agost), una de les intèrprets més aclamades i interessants de la seva generació, i la jove soprano noruega Lise Davidsen, una de les sopranos liricodramàtiques més completes de l’actualitat i la veu wagneriana del moment (4 d’agost). Completa el capítol de veus femenines a l’església la soprano Ermonela Jaho (5 d’agost), aclamada per les seves interpretacions de personatges profundament viscerals, que ja va enamorar el públic del Festival amb la seva interpretació de Madama Butterfly (2017).

Considerada una de les millors creadores del moment, arribarà al claustre del Carme el concert Sfogava con le stelle de Raquel García-Tomás (27 de juliol). Aquí, el públic podrà escoltar per primera vegada les tres obres d’aquesta compositora inspirades en el barroc i en diàleg amb Bach i Monteverdi interpretades per Cosmos Quartet, Noelia Rodiles i amb les veus de Lidia Vinyes Curtis i O Vos Omnes.

L’actriu Monica Bellucci posarà veu a Maria Callas, a través de la lectura de cartes i de documents escrits per la mateixa soprano. Dirigida per Tom Volf, i amb música interpretada per la GIO Symphonia sota la direcció de Francesc Prat, arriba el 15 de juliol Lettres et mémoires, un espectacle on Callas podrà explicar amb les seves pròpies paraules la veritable història de la seva vida.

Joan Manuel Serrat iniciarà la gira El Vici de Cantar 1965-2022 a Catalunya el 16 de juliol a Peralada. L’artista que més vegades ha actuat al Festival i Medalla d’Honor des de l’any 2011, dirà adeu a un públic fidel que l’ha acompanyat durant més de 35 anys. La formació poliglota Pink Martini portarà el seu petit univers de felicitat al Festival el 23 de juliol amb un concert únic a Catalunya que comptarà amb China Forbes i Storm Large, les dues vocalistes del grup. El 4 d’agost, el compositor musical multifacètic de fama internacional Lucas Vidal presentarà Karma, un projecte electrònic que pretén trencar els motlles d’un concert tradicional per construir ponts entre dos mons a priori tan distants com la música clàssica i l’electrònica.

Residència artística

Amb l’objectiu de donar suport als joves valors del país i defensar artistes i formacions ampliant la seva projecció, el Festival va crear l’any 2016 la residència artística, amb la qual es pretén donar més visibilitat a aquests artistes amb la participació en dos o més espectacles de la programació en una mateixa edició. Enguany la residència artística és per a Ensemble O Vos Omnes. Fundat l’any 2011 pel director i compositor Xavier Pastrana, avui O Vos Omnes és un dels grups vocals de música antiga amb més projecció de Catalunya. En aquesta edició, aquest cor participarà en la nova producció d’òpera The Fairy Queen, al concert Sfogava con le stelle, de la compositora Raquel García-Tomás, i a l’espectacle On Before de Carlos Acosta.

L’art arriba als jardins

El Festival Castell de Peralada complementa l’oferta cultural amb exposicions i mostres amb l’objectiu d’enriquir i ampliar l’experiència del públic. Enguany, s’ha programat una exposició sobre el fotògraf Robert Mapplethorpe que es va poder visitar al Palau Robert durant el mes d’abril. Flowers and People és un diàleg visual amb l’òpera Hadrian de Rufus Wainwright en col·laboració amb la Mapplethorpe Foundation de Nova York. Comissariada per Jörn Weisbrodt, director d’escena d’Hadrian, l’exposició mostrarà vint fotografies del fotògraf americà entre el 8 de juliol i el 6 d’agost als jardins del castell de Peralada.

A la biblioteca del castell es pot visitar des del 10 de maig fins a finals de setembre l’exposició Celler Perelada: Un somni fet realitat. RCR Arquitectes, amb motiu de la inauguració del Nou Celler Perelada. Una mostra dels esbossos realitzats en el procés de creació d’un somni familiar, que es va iniciar ara fa més de vint anys, quan es va començar a gestar la idea.

Presentació del Nou Celler Peralada

Torna el Campus Estiu amb activitats presencials

El Campus Peralada va iniciar el 2021 un programa que gira al voltant de la pregunta quin és el paper de la dansa avui. Després de la crisi sanitària, on el contacte social ha quedat desarticulat, s’han dut a terme una sèrie de tallers, accions i activitats arreu del territori on el cos i la dansa en són els protagonistes. Seguint amb aquest fil conductor i incloent-hi també altres gèneres artístics, el Campus Estiu proporcionarà activitats per facilitar el contacte amb artistes que formen part de la programació del Festival. 

La plaça Gran de Peralada s’omplirà de dansa amb una barra gegant de ballet oberta a tothom amb la companyia Bayerisches Staatsballett. Els alumnes de les escoles de dansa de les comarques gironines tindran l’oportunitat de fer una masterclass amb el ballarí Sergio Bernal i d’assistir als assajos generals de la companyia Bayerisches Staatsballett i de l’espectacle de Carlos Acosta. El mateix ballarí cubà serà coprotagonista del diàleg on-line obert a tothom Acosta&Acosta, on conversarà amb Yonah Acosta, ballarí del Bayerisches Staatsballett. També oferiran un diàleg en línia obert a tothom Michael Stout, president de la Mapplethorpe Foundation, i Jörn Weisbrodt, director d’escena d’Hadrian, per parlar de l’exposició de fotografies de Robert Mapplethorpe, Flowers and People, que es podrà veure als jardins del castell durant el Festival. Lucas Vidal també serà protagonista del Campus aquest estiu en un format encara per concretar.

Peralada, el somni d’una nit d’estiu

El ballarí Sergio Bernal és la imatge del Festival 2022 en protagonitzar l’espot publicitari d’aquesta edició. El ballarí, una estàtua que habita en el jardí de Peralada, s’endinsa ballant en el món dels somnis i ens presenta els diferents racons dels jardins de Peralada. Un espai màgic i oníric que cada estiu experimenta una transformació i on les nits s’omplen de somnis. Aquí se’ns mostren els colors, les textures i els sons que neixen en la frondositat de la seva naturalesa i commou els espectadors. El Festival es reivindica així com un espai de llibertat, un espai de confluència de les arts, un espai on tot és possible i on l’únic que cal és somiar.

El Festival Castell de Peralada, organitzat per la Fundació Castell de Peralada, compta per a aquesta edició amb un pressupost de 3,7 milions d’euros per tal de seguir el seu ferm compromís amb les arts, amb el territori i amb el mecenatge cultural. Les entrades per a la XXXVI edició es posaran a la venda el proper 20 de maig a www.festivalperalada.com i al telèfon 902 374 737.