“Poder rebre l’ajuda de la Beatriz va significar molt per mi. Em va ajudar a perdre la timidesa, a comunicar-me amb la resta i a aprendre a connectar. La Beatriz també va ser un suport important quan es van separar els meus pares i, avui dia, no seria res sense ella”, explica somrient en Kevin Herrero, un dels joves que va tenir la sort de poder gaudir del programa CaixaProinfancia, i de comptar amb l’ajuda de la voluntària de l’associació Valdeperales, que treballa a la zona de Fuencarral - El Pardo de Madrid.

Una associació que es troba inclosa dins les entitats socials (426 en total) que treballen en xarxa per atendre a joves com el Kevin, que degut a la seva situació vulnerable i a la limitació de recursos familiars que disposen, els permet beneficiar-se del programa de la Fundació "la Caixa", dirigit a menors de 0 a 18 anys en situació de pobresa o d’exclusió social.  

Beatriz i Kevin

El 2014, el programa CaixaProinfancia els va oferir a la xarxa on treballa com a voluntària la Beatriz poder fer el Camino de Santiago com a campaments d’estiu, “una experiència molt enriquidora per a tot el grup de 15 adolescents i per nosaltres”, explica la mateixa Beatriz, que recorda el moment com va conèixer en Kevin, un jove peruà que va arribar a Espanya amb 7 anys i que era conegut com a MisterH. “Resultava ser un noi molt tímid, amb dificultats per relacionar-se amb la resta”, recorda la coordinadora.

Ara, 7 anys més tard, la Beatriz es retroba amb aquell tímid jove, a qui van ajudar a donar-li l’oportunitat de gaudir d’unes vacances dignes, com la resta de companys, i que li explica quina és la seva situació actual. “Ara tinc 21 anys i estic estudiant el segon curs de dret amb una mitjana de notable”, diu orgullós en Kevin, que ha seguit vinculat amb el programa CaixaProinfancia de la mà de l’associació on treballa la Beatriz.

En Kevin fa de voluntari a l’associació Valdeperales ajudant a menors que com ell, al seu dia, es troben en situacions vulnerables. S’encarrega de fer-los reforç escolar, ajudar-los amb els deures, els exàmens i amb el temari de l’escola. Ara, la Beatriz li demana que segueixi vinculat a l’associació i que formi part de l’equip de monitors que integren els campaments d’estiu del programa.  

Descobreix el cas d’en Kevin, el MisterH

El cas d’Herrero, és un exemple de com el vincle amb alguns dels menors que han rebut l’ajuda del programa CaixaProinfancia, segueix vigent en superar la majoria d’edat. Un cas real i exemplar, de com des de la Fundació "la Caixa" es treballa per trencar la línia de transmissió de la pobresa de pares i mares a fills i filles, amb la finalitat fomentar la igualtat d'oportunitats.

El programa CaixaProinfancia fomenta la igualtat d’oportunitats entre els menors

A banda del reforç educatiu i de l’educació no formal i del temps lliure o d’oci -com el cas del Kevin, que va participar als campaments d’estiu-, el programa CaixaProinfancia dona suport educatiu i familiar, atenció i teràpia psicosocial i treballa promovent la salut per mitjà d’ajuts per a l’alimentació i la higiene infantil, proporcionant ulleres i audiòfons en menors amb necessitat.

Fomentar l’ocupació i noves oportunitats

“De cara als pares, mares i joves com el Kevin, tenim un programa d’ocupació per ajudar a les famílies a sortir de la situació de vulnerabilitat o de pobresa en què es troben, fent que ells siguin els protagonistes”, apunta la Beatriz, que explica com la idea del programa CaixaProinfancia és dotar a les famílies de recursos, per tal que amb una feina i un sou, es puguin valdre per ells mateixos.

“Molts tenen complex d'inferioritat o l'autoestima baixa, i això també ho treballem amb ells, perquè es considerin valuosos i se sentin els protagonistes que han de portar a terme aquest procés de canvi”, conclou la Beatriz, qui diu que la clau de l’èxit es troba precisament amb això.