El topònim Priorat està lligat al concepte vi des de fa segles. La suma d’un sòl, un clima, una orografia i el treball d’homes i dones que l’han elaborat seguint les tècniques d’una tradició mil·lenària amb l’ajut, avui, d’una tecnologia adaptada als requeriments de la qualitat, han donat un producte autèntic, exclusiu: el vi del Priorat.

La Cartoixa d’Scala Dei representa el bressol històric dels vins i la viticultura de la Denominació d’Origen Qualificada Priorat. Els monjos cartoixans van portar des de Provença, al segle XII, els coneixements i tècniques per desenvolupar una viticultura que va arrelar amb força i ha evolucionat al llarg dels segles. Els dominis de la Cartoixa van configurar l’anomenat Priorat històric, que avui coincideix amb la regió vitivinícola de la DOQ Priorat. Els Cartoixans d’Scala Dei van cultivar la vinya i van elaborar el vi a la Cartoixa, seguint una escola de treball i espiritualitat. Potser el del Priorat és un vi místic.

La Cartoixa d’Scala Dei representa el bressol històric dels vins i la viticultura de la DOQ Priorat

Escaladei   Cartoixa

Imatge de la Cartoixa d’Scala Dei 

Una història lligada al territori

Des de fa gairebé mil anys, nou petits pobles s’han instal·lat amagats entre els costers de pissarra que es dispersen als peus de la serra del Montsant. Els seus habitants, viticultors des de sempre, van modelar el terreny amb marges. Després de la Llei de Mendizábal (1835), gràcies a un gran esforç i al desenvolupament creixent de la vinya els viticultors van retrobar la seva dignitat.

Desafortunadament les èpoques d’harmonia i creixement són cícliques i sovint s’acaben en cataclismes, així doncs, dins de la història de l’agricultura, i per a tota la vinya europea, existeix un abans i un després de la fil·loxera. Al Priorat també va ser una catàstrofe, ja que, en aquesta època l’explosió de la indústria tèxtil a Catalunya arrossegà tota la mà d’obra cap a la ciutat i no es replantaren els ceps de nou, excepte en una proporció molt baixa, que, afortunadament, és la que ha perdurat fins als nostres dies. Gràcies a la generació d’agricultors que actualment tenen entre 70 i 80 anys que s’han mantingut en el terreny i han seguit amb la seva tradició agrícola, s’ha conservat la cultura vitivinícola al Priorat.

Vinyes del Priorat, Porrera - wikimedia

Vista de les vinyes del Priorat, al municipi de Porrera

Més recentment, es va poder intervenir en un paisatge preservat, complex, ric i d’un formidable potencial. Va ser doncs a la fi dels anys 80 on es va iniciar l’obertura d’un nou cicle de prosperitat, que conjugava la saviesa, el paisatge i la tradició amb un nou esperit emprenedor que tènia en el punt de mira la recuperació de la qualitat i el prestigi com a premissa màxima.

La rehabilitació de la vinya es fa a poc a poc amb la certesa que ha d’arrelar-se en la memòria del terrer. En una curiosa barreja que associa l’evolució d’una cultura tradicional amb els vestigis agraris del passat i una naturalesa exuberant, amb una replantació respectuosa i eficient, amb un encant a protegir.

Els vins de Vila

La DOQ Priorat està formada per 12 zones de producció vitícola, les viles. Cadascuna de les diferents viles que conformen la DOQ Priorat responen a variables geogràfiques, ambientals, climàtiques, vitivinícoles, socials, històriques i econòmiques, a través de les quals es fixa l’arrel social del vi amb les arrels culturals de cada vila i s’identifica el vi amb cada una de les realitats socials d'aquestes, les quals van més enllà dels límits administratius existents.

Els vins de vila, aquells que s’han elaborat a partir de raïms d’una mateixa vila, són una expressió del vincle d’aquests vins amb el territori

mapa de viles do priorat
Mapa del territori de la DOQ Priorat

​Les viles que constitueixen la DOQ Priorat són Bellmunt del Priorat, Gratallops, el Lloar, la Morera de Montsant, Porrera, Poboleda, Scala Dei, Torroja del Priorat, la Vilella Alta i la Vilella Baixa i les zones de Masos de Falset i les Solanes del Molar.

Garnatxa i Carinyena, estrelles d’un selecte ventall de varietats

Principalment, el Priorat és sinònim de vins negres, de característiques úniques. Elaborats sobretot amb Carinyena i Garnatxa negra, junt amb petites quantitats d’altres varietats, presenten una elevada concentració d’aromes molt complexes, carnosos i rotunds, abundants en boca i envoltats en notes de fusta molt elegants.

Els vins negres del Priorat gaudeixen de molt bona acollida, i és que s’han guanyat un prestigi just i merescut, tant en l'àmbit estatal com internacional. L’exportació frega el 70% de la producció.

La producció mitja de la DOQ Priorat es de 5 milions d’ampolles, elaborades per un centenar de cellers

ralph ravi kayden qCII7nEZXnA unsplash

Pel que fa als vins blancs, elaborats bàsicament amb Garnatxa Blanca, Macabeu i Pedro Ximénez, entre d’altres, partint del most verge i amb una fermentació a baixa temperatura, s’obté un equilibri perfecte entre fruitós i aromàtic, de vegades ampliats per la fusta de roure. Els blancs del Priorat s’han fet un lloc en el mercat en els darrers anys per la seva forta personalitat que els dona una identitat molt específica, assegurant una alta qualitat.

Els generosos i rancis completen la producció de vins del Priorat.

Els noms de la terra

El projecte de catalogació “Noms de la terra”, impulsat per la DOQ Priorat, identifica a l'etiqueta els vins pel seu nom posant l'accent en tres valors: la transparència, la humilitat i la recuperació d’allò que un dia va ser. 

  • Vi de la DOQ Priorat: Reflex de la personalitat vinícola genèrica i de la tipicitat de la DOQ Priorat.
  • Vi de Vila: Transmet la tipicitat privativa del mosaic paisatgístic d’una vila, la suma de la diversitat dels seus paratges vitícoles.
  • Vi de Paratge: Mostra l’essència encara més pura, un caràcter lligat a l’orografia, a la geologia i a un microclima més delimitat.
  • Vinya Classificada: Neix d’una producció vitícola individual de virtuts excepcionals, que ha de ser embotellada a part.
  • Gran vinya classificada: Representa mostres molt escasses de talent natural i històric: una commovedora aliança del caprici de la natura i una tradició que ha sabut interpretar i salvaguardar fins al present les joies vitícoles més exclusives, inalterades en el temps.

Aquestes classificacions queden emmarcades dins la següent piràmide:

Noms de la terra

Conèixer la terra en primera persona

Per gaudir plenament de la DOQ Priorat us volem fer un parell de recomanacions. En primer lloc, el Celler de l’Aspic a Falset. Aquesta proposta és un restaurant ‘slow food’ situat dins l’edifici de la cooperativa. Un espai que barreja el modern amb la construcció tradicional amb un interior evocador del vi. Toni Bru, ànima i motor del restaurant, personalitza cadascun dels plats per adaptar-los als seus criteris i als nous temps. Si voleu gaudir d’una carta que varia en cada estació de l’any, no podeu deixar de visitar-lo.

Els vins de la DOQ Priorat són reconeguts arreu del món i ocupen llocs destacats als principals rànquings enològics. Nosaltres us recomanem la visita al Celler Ferrer Bobet, situat a Porrera.

ferrer bobet architecture landscaping 06

A primer cop d’ull ja veureu que no és un celler convencional. Us recordarà un vaixell encaixat entre vinyes. El mimetisme amb el paisatge, el dinamisme tecnològic i la lleugeresa de la coberta, són els trets que defineixen aquest edifici agrícola tan particular.

Amb el suport de:

logos gene