El pes del sol i el mar Mediterrani fan de la DO Penedès un territori privilegiat per a la viticultura. Enclavada en un entorn de pel·lícula aquesta zona productora no només ofereix alguns dels vins amb més personalitat de Catalunya, sinó que també permet als visitants perdre's en un paisatge de vinyes, pobles i petites ciutats perfectes per a l'enoturisme. 

De la singularitat de la DO Penedès en resulta la diversitat dels seus vins. Mil sabors, aromes, cossos i estructures... són el fruit de les a diferències climàtiques, paisatgístiques i de la riquesa i varietat dels sòls que la conformen, tenyits del verd de les muntanyes i planes o del blau de les aigües mediterrànies. 

 Els viticultors del Penedès han aixecat una de les marques més reconegudes dins i fora de Catalunya

Vinyes a les Llambardes, el Penedes

Vinyes a les Llambardes, el Penedes

Les millors vinyes de cada zona

Al bell mig de la depressió prelitoral catalana, entre la serralada prelitoral i les petites planes de la costa mediterrània, maduren les vinyes del Penedès. Dins d'aquest ampli territori trobem 10 subzones, segons la tipologia de sòls i climes. Aquestes subzones són: Alts d’Ancosa, Costers del Montmell, Conca del Foix, Turons de Vilafranca, Costers del Lavernó, Costers de l’Anoia, Valls del Bitlles-Anoia, Muntanyes d’Ordal, Massís del Garraf i Marina del Garraf.

Castell de Subirats (Alt Penedès)

Castell de Subirats, a la DO Penedès

DO Penedès, vins de qualitat excel·lent 

La producció mitja de la DO Penedès és de 135.000 hl. D’aquesta producció, els vins blancs representen aproximadament el 52%; els rosats el 8%; els negres el 35%, i els vins escumosos Clàssic Penedès el 5% restant. 

Les varietats viníferes blanques dominants són el Xarel·lo, el Macabeu i la Parellada. Aquestes tres varietats tradicionals es van complementar els anys 1960-1980 amb la Chardonnay, el Riesling, Sauvignon Blanc, etc. Els vins blancs són de qualitat elevada, elaborats com a joves són àcids i molt afruitats ben constituïts i harmònics. D'altra banda, els blancs fermentats en bota o amb criança en bota són estructurats amb cos i molt rodons en boca, amb notes a criança. Aquests vins de reserva i criança presenten notes aromàtiques molt característiques; són complexes, i tenen les notes característiques de les varietats.

Una singularitat de la zona del Penedès, són els vins blancs de la varietat Xarel·lo, aquesta varietat és molt rústica i permet elaborar-la com a vi blanc jove amb certa graduació 12-13 % vol, així com elaborar vins de Xarel·lo amb criances relativament llargues, i també elaborar vins blancs amb poca intervenció quant a addició de sulfurós.

Els cellers de la DO Penedès comercialitzen uns 18 milions d’ampolles

vinos - unsplash

Les varietats negres dominants pròpies són l’Ull de llebre, la Carinyena o Samsó, i la Sumoi que constitueix la base de la viticultura tradicional. Aquestes varietats tradicionals es complementen amb noves varietats que es van introduir als anys 1960-1980, principalment  el Cabernet Sauvignon, el Merlot i Syrah.

Els vins negres joves de les varietats tradicionals tenen molta fruita i recorden a les prunes, cireres, solen ser àcids una mica tànnics i molt rodons en boca. Els vins negres elaborats amb criança en botes, són molt més estructurats, recordant les varietats i amb tocs molt més complexes a espècies, fruites confitades, balsàmiques, etc.

Clàssic Penedès

Els vins escumosos de qualitat pertanyen a la DO Penedès des dels inicis. Així i tot, des del 2013 amb l'entrada de nous cellers és quan aquest tipus de vins ha agafat més força dins la DO.

El 2014 va rebre el nom de Clàssic Penedès, i a partir d'aquí es marquen les directrius que defineixen el producte.

Clàssic Penedès, segueix el mètode tradicional i ancestral d'elaboració dels millors escumosos de qualitat d'arreu del món i es caracteritza per 3 punts principalment:

  • 100% Ecològic

Els escumosos 'Clàssic Penedès' neixen amb la garantia de respectar una agricultura que s'integra en el medi, utilitzant mètodes tradicionals de conreu i tècniques 100% ecològiques que fan de la DO Penedès la denominació d'origen que encapçala en quantitat i qualitat el rànquing de producció ecològica de Catalunya i a l'estat espanyol. 

  • 100% Penedès

Un dels punts forts del Clàssic Penedès és la garantia de territori que ofereix el fet d'estar dins la DO Penedès. És un producte amb identitat definida, on la seva producció es limita exclusivament al territori de la DO Penedès, potenciant per sobre de tot les varietats ancestrals i pròpies d'aquesta terra.

  • 100% Reserva

L'escrupolós seguiment dels mètodes tradicional i ancestral, i l'objectiu de mantenir Clàssic Penedès amb els millors escumosos del món, obliguen els nostres cellers a guardar el Clàssic Penedès un mínim de 15 mesos al celler. D'aquesta manera tots són Reserva.

Un territori únic: Enoturisme, senderisme i cultura

El Penedès, situat a 30 minuts de Barcelona i Tarragona, banyat per magnífiques platges i envoltat per les muntanyes de l'interior, ofereix un entorn paisatgístic únic i singular, caracteritzat per les seves interminables vinyes, esquitxades per masies, elements patrimonials únics i múltiples cellers i caves que han conferit un reconeixement internacional a aquesta zona.

mosaic paisatge6

Vista panoràmica de la DO Penedès

La cultura, la manera de ser dels seus habitants i la seva història, fan del Penedès un reflex dels petits plaers de la vida que s'han de sentir i viure intensament. Les idees i el treball constant a la recerca de la perfecció són les claus que han guiat els viticultors del Penedès a l'hora d'elaborar els seus vins.

La millor manera d'assaborir els seus vins i de conèixer la cultura vinícola d'aquesta DO és visitar-la. A continuació us destaquem una de les activitats que de ben segur que agradaran a tothom: una ruta per la Carretera del Vi

La Carretera del Vi és una proposta enoturística amb un alt valor històric i cultural, que permet als amants del vi descobrir l’antic traçat que unia les vinyes del Penedès amb les platges del Garraf. És la primera Wine Road de tot l’estat, una iniciativa privada i conjunta dels 13 cellers del traçat, amb el suport dels 7 municipis, que s’uneixen per impulsar aquesta innovadora proposta i recuperar la històrica via comercial que ja utilitzaven els romans per fer arribar els vins del Penedès a tot el món.

La Carretera del Vi permet als amants del vi descobrir l’antic traçat que unia les vinyes del Penedès amb les platges del Garraf

Per a gaudir plenament de totes les possibilitats que ofereix La Carretera del Vi, existeix un passaport físic. Amb ell, els enoturistes reben un tractament preferent durant les visites als diferents cellers de la wine road (tast de vins de gamma alta, descomptes en activitats especials…). A més a més, amb la visita a 6 cellers, reben com a obsequi una caixa de 6 ampolles (1 per a cada celler visitat).

caixa regal 1

Si acaben recorrent el traçat (els 6 restants), reben una altra caixa de 6 ampolles. Cada celler validarà el passaport amb el seu propi segell. 

El passaport físic es pot adquirir en qualsevol dels cellers integrants a La Carretera del Vi per 3€. Com a opció, existeix també una aplicació mòbil premium (2,99€), en versió Android i IOS, amb la que s’obtenen els mateixos avantatges que amb el passaport físic. En aquest cas, la validació es fa a través de la lectura d’un codi QR que es troba a cada celler. Tant el passaport físic com l’app premium són vàlids per a dues persones.

 

Amb el suport de:

logos gene

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat