Respons whatsapps o fas trucades amb el mòbil quan estàs al volant? Controles la velocitat a la qual et desplaces? Poses sempre els intermitents? Saps com circular de forma adequada a la via?

Segons dades de l'Observatori de comportament dels conductors realitzats a les autopistes del Grup Abertis -que es construeix sobre la base d'estudis en autopistes d'Abertis a cinc països: Espanya, França, Brasil, Xile i Argentina- s'assenyalen diferents factors que posen en risc els conductors quan condueixen a la via pública. Entre aquests, fan èmfasi a la velocitat, en el comportament a la calçada, en l'ús dels intermitents, en la distància de seguretat, amb els dispositius electrònics -mòbils bàsicament- i al cinturó de seguretat. Analitzem aquests factors, un per un!

Condueixes sempre a la velocitat correcta?

Veus 80 als senyals, però vas a 120 km/h? El 34% dels conductors analitzats a l'Observatori condueix per sobre dels límits de velocitat. La velocitat és un factor fonamental per evitar i reduir els accidents a la carretera.

velocímetre

Segons l'Organització Mundial de Salut (OMS), l'augment de la velocitat està relacionat tant amb la probabilitat que passi un accident com amb la gravetat i les conseqüències del mateix. És a dir, si anem més ràpids, tenim més probabilitat de tenir un accident i que les conseqüències siguin pitjors.

Comporta't adequadament a la calçada

Circules sempre pel carril esquerre i d'allà no et mou ningú? El 34% dels vehicles circulen pel carril esquerre sense estar avançant. Un fet que és del tot inadmissible, ja que avançar per la dreta està prohibit.

Avançar per la dreta crea nerviosisme i comportaments agressius

túnel

Una conducció correcta passa per circular per la dreta i avançar quan es pugui i els limitis així ho permetin pel costat esquerre.

Utilitza els intermitents

Un dels costums que ajuden a prevenir els accidents en els encreuaments, incorporacions o en els avançaments, és l'ús adequat dels intermitents del teu vehicle.

El 48% dels vehicles no senyalitza amb intermitent els avançaments i un 53% no ho fa en les incorporacions.

Intermitent

Senyalitza els canvis de carril quan avancis i quan t'incorporis d'una via a l'altra. És important senyalitzar totes les maniobres amb prou antelació per garantir la seguretat a la via i ajudar a predir les teves accions a la resta de conductors, que no saben on et dirigeixes.

Mantén la distància de seguretat, et pot salvar la vida

Davant d'un imprevist, si no mantens la distància mínima de seguretat serà impossible evitar un accident. Has de deixar dos segons entre vehicles, un segon per reaccionar i l'altre per actuar.

El 26% dels vehicles no respecta la distància mínima de seguretat

accident cotxe

Deixant la distància mínima de seguretat dels dos segons, evitaràs col·lisionar amb el cotxe que tinguis al davant si aquest frena de cop per un imprevist en la via. Un xoc freqüent que d'aquesta simple forma podràs evitar.

Posa't el cinturó de seguretat!

Encara que ens pugui semblar una cosa molt òbvia, bàsica i un tema ja superat, posar-se el cinturó en pujar al vehicle és essencial i fonamental per reduir les possibles lesions i, fins i tot, la mortalitat en cas d'accident. El 8% dels conductors i l'11% dels copilots no porten el cinturó i el 27% dels passatgers posteriors no l'utilitza.

L'ús del cinturó de seguretat redueix a la meitat el risc de mort en cas d'accident

Cinturó cotxe

L'ús de Sistemes de Retenció Infantil redueix en un 75% les morts i un 90% les lesions. És important l'ús del cinturó, fins i tot en trajectes curts.

El mòbil: la principal distracció entre els conductors

L'1% dels conductors utilitzen el telèfon mòbil durant la conducció. L'ús del telèfon suposa una distracció evident al volant, ja que els teus sentits es desvien de la carretera podent produir un accident evitable. Utilitza el sistema de mans lliures o estaciona el teu vehicle si has de fer una trucada important.

Utilitzar el mòbil al volant multiplica per 23 la possibilitat d'accident

mòbil al cotxe

Seguint aquestes recomanacions al volant, evitaràs i reduiràs el risc de tenir un accident en la via. Qualsevol distracció amb el mòbil o un comportament inadequat, pot posar fi a la teva vida o a la de qualsevol dels teus familiars.