Davant el repte de l'emergència climàtica i d'adoptar nous consums de models energètics que abandoni els combustibles fòssils, l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) consolida el compromís d'assolir els objectius europeus de reducció de les emissions de CO₂ un 40% el 2030, d'assolir un 30% d'energies renovables i millorar un 30% l'eficiència energètica. Apostant per l'estalvi i l'eficiència energètica, les principals inversions que ja s'estan duent a terme, consisteixen a implantar energies renovables als equipaments del territori mitjançant plaques fotovoltaiques i, alhora, afavorir l'adaptació de la metròpolis als impactes que ja s'estan experimentant de l'augment de la temperatura.

Els objectius principals són la lluita contra el canvi climàtic i l'assoliment d'una veritable transició energètica al territori metropolità, mitjançant un canvi d'hàbits de la ciutadania. Un projecte que s'emmarca en el Conveni FEDER que la Generalitat de Catalunya i l'AMB van signar l'any 2017 per a la gestió de projectes metropolitans dins del programa operatiu d'inversió en creixement i ocupació FEDER Catalunya 2014-2020 per a àmbits com les ciutats intel·ligents, la mobilitat sostenible, l'eficiència energètica o la recuperació i el foment del patrimoni natural, industrial i cultural. El vicepresident de l'Àrea d'Ecologia de l'AMB, Eloi Badia, apunta que des de l'àrea metropolitana "treballem amb l'objectiu que el 2030 tots els ajuntaments que formen part de la metròpolis siguin neutres en els seus consums: edificis públics, escoles, l'enllumenat públic, etc.". 

Amb una inversió total de prop de 26M €, es preveu que a finals del 2023 l'AMB tingui una potència de generació instal·lada de 22 MWp

Operarios instala placas solares /Europa Press

La neutralitat en carboni: una realitat imminent

L'AMB dissenya des del 2019, plans personalitzats per a cadascun dels municipis metropolitans, que indiquen quin potencial de generació d'energia solar fotovoltaica tenen i com prioritzar les inversions. Tots els municipis metropolitans ja disposen d'aquests plans i tots tenen el seu full de ruta de producció. Ana Romero, cap del Servei de Sostenibilitat i educació de l'AMB apunta com per aconseguir els objectius de 2030, "aprofitarem les cobertes dels edificis públics per instal·lar plaques fotovoltaiques, per obtenir així energia degut al poc sòl que disposem a la zona". Una realitat que segueixen amb la finalitat de disposar de 215 instal·lacions fotovoltaiques en edificis públics.  

Cobertes solars i fotolineres laborals, exemples d'autosuficiència energètica 

Dins el Programa d'inversions en energies renovables de l'AMB, s'emmarca la instal·lació fotovoltaica del centre sociosanitari El Carme. L'esforç d'implantació d'aquestes infraestructures per combatre l'emissió de gasos d'efecte hivernacle, es concreta en dos tipus d'instal·lacions: les cobertes solars i les fotolineres laborals, que destinen l'energia generada amb plaques fotovoltaiques a recarregar els vehicles elèctrics endollats i, quan no la necessiten –bé perquè ja estan carregats o bé perquè no hi ha cap cotxe connectat en aquell moment–, es pot aprofitar per donar energia a la instal·lació pública que tenen al costat.
 

La instal·lació en qüestió és la més gran d'aquest municipi en règim d'autoconsum, és a dir, aprofita tota l'energia generada per les plaques solars instal·lades al mateix edifici. En aquest cas, la potència de generació total és de 80 kWp. El projecte va comportar una inversió de 110.074.57 € a càrrec de l'AMB, té una vida útil garantida mínima de 30 anys i es calcula que d'aquí a set anys, la inversió estigui amortitzada.

D'altra banda, pel que fa a les fotolineres actualment en trobem 22 en ple funcionament. La majoria d'elles estan ideades com a servei Park&Ride, dirigides a qualsevol ciutadà que vulgui deixar el seu vehicle elèctric carregant-se mentre accedeix a Barcelona en transport públic. Una forma d'estalviar temps mentre deixes el cotxe carregant-se a l'aparcament. 

L'execució del projecte FEDER de foment de les energies renovables permetrà a l'AMB disposar a finals del 2023 de 5 MWp de potència instal·lada, que equivalen al consum de 2.079 llars, a 286 voltes al món en cotxe dièsel en un any o a la plantació anual de 69.000 arbres. Més a llarg termini, amb l'horitzó 2030, es preveuen 380 noves instal·lacions de plaques solars en edificis públics del territori, així com el desplegament d'una gran xarxa de fotolineres laborals de fins a 100 estacions.

Fotolineras AMB

Objectiu 2030: ajuntaments 100% renovables

L'AMB impulsa la neutralitat d'emissions dels seus ajuntaments mitjançant el projecte Ajuntaments 100 % renovables 2030, amb l'objectiu que la totalitat dels consums energètics d'edificis municipals i enllumenat públics siguin 100 % renovables. Per aconseguir-ho caldrà instal·lar fins a 100 MWp de producció fotovoltaica, però també reduir el consum municipal a la meitat de l'actual. Per això, l'AMB ha aprovat el Pla de sostenibilitat ambiental (PSA) que amplia la capacitat inversora de l'AMB en 110 milions d'euros mitjançant accions d'eficiència energètica i de mobilitat sostenible. Les noves instal·lacions fotovoltaiques, que els ajuntaments podran utilitzar per incrementar la potència instal·lada, són una de les actuacions que s'inclouen en aquest Pla.