Un any i mig després que la pandèmia de la covid-19 i les restriccions imposessin abruptament una nova forma de treball basada en la connectivitat remota, el debat sobre el retorn dels empleats a les oficines no està ni de bon tros tancat. Ara ha aparegut la tendència d'establir models híbrids, traient profit dels ensenyaments que ens ha brindat l'"oficina a casa". En aquest context, les oficines tradicionals ja són cosa del passat, i a Cellnex ho tenen clar. D'aquí, la nova seu de la companyia que estrena a Barcelona, a l'emergent centre de negocis BcnFira District.

"L'experiència de l'empresa i dels empleats en aquest període ha estat fonamental en el disseny d'un pla que es basa en la confiança, en creure i escoltar a aquells que, al final del dia, són els qui defineixen el nostre projecte", explica Anna Bufi, directora de persones i organització de Cellnex España. El valor de les persones en una de les empreses amb més rendibilitat per empleat del món és inqüestionable, però la confiança juga ara un paper encara més troncal potenciant l'apoderament: el lideratge personal, l'autonomia i el compromís. "Volem treballar millor, no més. I ho aconseguirem amb una flexibilitat que permetrà el treball híbrid sobre la base que els resultats es compleixin estiguis on estiguis".

Cellnex estrena un nou model de Smart Working i Smart Workplace amb l'objectiu de fer caure murs i eliminar àncores, per fer el treball més flexible, eficient i col·laboratiu

Nova seu Cellnex (1)

Smart Working, el nou i eficient sistema de treball postcovid

Amb la seguretat com a màxima s'emmarca el projecte Smart Working que Cellnex instaura a les noves oficines i que busca transformar l'entorn laboral sobre tres eixos: apoderament, eficiència i col·laboració. El nou edifici elimina jerarquies i promou la col·laboració, la innovació i la iniciativa amb espais oberts, col·laboratius i preparats per al treball híbrid. Un altre dels grans objectius del projecte és guanyar agilitat, mitjançant l'ús de les eines de digitalització que han permès accelerar processos o alliberar les persones perquè portin a terme feines de més valor afegit.

Els treballadors reben l'equip Smart Workplace, compost, entre d'altres, per un teclat i ratolí sense fil i una motxilla. Els professionals ja no tenen la seva taula, la seva extensió de telèfon o el seu escriptori. Un dels eixos del projecte és "your workplace is where you are" i amb el sistema implementat s'han eliminat les àncores. La companyia ambiciona millorar també les projeccions professionals, la qualitat de vida i fins i tot el benestar dels qui integren el grup i afavorir l'atracció i retenció de talent. La comunicació serà vital en tot aquest procés, que busca que empleats i empresa comparteixin propòsit, visió i valors.

Cellnex ha proposat al seu personal una sèrie de "reptes Smart Working" per augmentar la sensibilització i competències sobre confiança, eficiència i col·laboració.

La sostenibilitat com a essència del nou espai

"Hem creat un lloc on els equips poden col·laborar i compartir les seves experiències. Un lloc que facilita el rendiment de les persones i fomenta un entorn de treball cohesionat", resumeix Laia Bernà Gironès, arquitecta i Global Workplace Manager a Cellnex.

Les noves oficines ocupen aproximadament la mateixa superfície que la seu actual, però la concepció parteix de premisses i té objectius molt diferents que busquen millorar l'experiència dels seus professionals i clients. El nou edifici elimina les jerarquies en relació amb els llocs de treball: "S'han acabat els despatxos, no hi ha espais tancats per a ningú, només en la zona de presidència i la planta més pública amb espais de reunions per atendre visites de clients i proveïdors".

Beatriz Mingorance, EHS-Q Project Manager de Cellnex, explicava el primer dia al nou espai: "Em sentia excepcional i suposo que em sento com és Cellnex com a empresa. M'encanta que s'hagi pensat també en nosaltres".

Nova seu Cellnex (3)

D'altra banda, Miguel Ángel Gil Castilla, arquitecte IT a Cellnex, explica: "Hem optat per un disseny que busca millorar l'experiència d'usuari simplificant la connectivitat, de manera que amb un sol clic puguis connectar-te en qualsevol dels espais i utilitzar tots els elements col·laboratius, sigui a través de connexió o wifi".

La nova seu, conceptualitzada sobre espais oberts, lluminosos i versàtils, reflecteix fidelment els valors i la imatge de Cellnex, a més de donar fe dels seus compromisos amb la diversitat i els criteris d'ESG. L'immoble on s'allotgen les noves oficines disposa de les certificacions Well (confort i benestar dels usuaris) i Breeam (sostenibilitat de la construcció). L'empresa, que utilitza energia 100% verda en aquest espai, busca la màxima qualificació Platinum a Well i el segell Leed sobre sostenibilitat dels interiors. Amb millores en la mobilitat per la ubicació, l'edifici ofereix carregadors elèctrics per a vehicles i espais per aparcar bicis i patinets elèctrics.

En els espais col·laboratius, s'han inclòs pissarres interactives fàcils d'utilitzar i el contingut de les quals pot ser compartit al moment, i a través d'una aplicació, que es pot fer servir des de qualsevol plataforma, l'usuari pot gestionar tots els espais i instal·lacions (reserves de taules, sales de reunions, aparcament, menjador...) i rebre feedback sobre l'ús, necessitats o incidències.

En paral·lel i en col·laboració amb el departament de Smart Building, s'han integrat solucions pròpies de la internet de les coses (IoT) per gestionar de manera més intel·ligent i eficient la climatització o l'ocupació d'espais. En un entorn d'enorme competència pel talent STEM (ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques, per les sigles en anglès), l'empresa aspira a continuar millorant la seva reputació per convertir-se en objecte de desig de noves promeses.