En aquesta ocasió, a Millor Connectats podem veure la figura de Carlos Costa, extennista professional de gran renom en la dècada dels 90 i actual mànager de Rafa Nadal, així com Head of Business Development de la Rafa Nadal Academy by Movistar, que ens explica la importància dels diferents factors a l'hora de desenvolupar el talent esportiu dels joves. Factors que inclouen des de l'entorn familiar a la bona selecció de professionals, passant per la salut mental. Acompanya'ns i descobreix-los amb nosaltres.

Com desenvolupar el talent esportiu dels joves que comencen?

Durant la joventut de Costa, la formació del talent esportiu jove no era per a res com la coneixem avui dia. En aquell temps, era comú trobar-se amb entrenadors de tennis que, si bé és cert dominaven els conceptes teòrics de l'esport, no havien estat professionals. Per això, no eren capaços de transmetre coneixements i vivències pròpies d'un professional.

Costa ens explica que, en el seu cas, a més de no tenir per entrenador un extennista professional, la resta de la preparació era un tant arcaica, havent de preparar-se físicament, per exemple, amb un entrenador d'atletisme. Tot això és molt diferent avui dia, on en l'actualitat els tennistes i la majoria d'esportistes compten amb l'ajuda i assessorament d'entrenadors experts en el seu esport, que a més de conèixer els fonaments de l'esport, també saben per tot el que un esportista passa, els bons i els mals moments, així com la manera d'afrontar-los.

Telefonica CARLOS COSTA 01
Carlos Costa / Foto: Telefónica

Factors que incideixen en el desenvolupament de l'entrenament esportiu

L'entorn és, sens dubte, un dels factors fonamentals que incideixen en el desenvolupament de l'entrenament esportiu, a més de ser un factor fonamental per portar una bona vida, amb caràcter general. En el cas del tennis, tenir una família que et doni suport i et sàpiga transmetre uns bons valors des de la infantesa és fonamental. També és important que aquest entorn familiar no incideixi en excés en l'entrenament i desenvolupament dels seus fills. Al final, el paper dels pares és buscar la millor opció per als seus fills, i una vegada hagin decidit contractar a un equip tècnic de professionals adequats, és molt important deixar a aquests actuar, ja que coneixen millor que ningú com potenciar el talent esportiu dels més joves.

Un altre factor que incideix en el desenvolupament de l'entrenament esportiu, així com en el desenvolupament personal, és la recerca de formar persones abans que a esportistes. Això potser pot semblar contradictori si estem parlant de provar de formar el talent esportiu dels joves, però és fonamental. En paraules de Costa, "si només formes a l'esportista i no a la persona, això pot jugar en contra del seu desenvolupament esportiu".

Aquest creixement com a persona passa també per la salut mental de l'esportista. Al llarg de la seva formació i de la seva carrera com a esportista, és comú passar per moments de crisi i per alts i baixos, i comptar amb el suport d'un professional pot resultar molt beneficiós per al desenvolupament de l'esportista: aprendre a perdre, gestionar la frustració, sobreposar-se a situacions complexes... són aspectes fonamentals per al desenvolupament esportiu i personal.

"Abans de l'esportista està la persona. Si formem esportistes que no siguin bones persones, és molt difícil que tinguin una llarga vida com esportistes", Carlos Costa

Entrevista a Carlos Costa

Els referents esportius

L'extennista posa èmfasi en la diferència entre els referents esportius i el fet de tenir "miralls". Els referents esportius són fonamentals, i si són companys, gent amb qui has crescut com a esportista i jugador, encara més. En el seu cas, va tenir grans referents esportius com Manolo Orantes o Manolo Santana, però sempre destaca la importància d'Emilio Sánchez, gran exponent del tennis espanyol i company d'entrenament.

Costa resumeix aquest procés de la següent manera: "està bé tenir referents, però no ho està comparar-se amb el del costat. Al final has de centrar-te en els teus entrenaments, escoltar i parlar amb les persones que tens al voltant per no quedar-te estancat com a esportista i millorar".

Què és Millor Connectats?

Millor Connectats és una plataforma de continguts de Telefónica on personalitats d'èxit com Ferran Adrià, Teresa Perales, Javier Gómez Noya o Nacho Azofra, o altres personatges com l'emprenedor Javier Perea, o el violinista Kamran Omarli, retraten a la perfecció la idea que "quan connectem, som capaços de fer coses increïbles"; que és la veritat universal sobre la qual es llança Millor Connectats.

L'objectiu de Millor Connectats no és cap altre que posar de relleu el poder de les connexions humanes: "Volem fer el nostre món més humà connectant la vida de les persones", afirma José María Álvarez-Pallete, president de Telefónica. "A Telefónica, creiem en un món més humà. Un món que es mou gràcies al talent de les persones. Per això donem suport al talent com millor sabem: connectant-lo. Millor Connectats vol ser un lloc on inspirar-se, trobar-se, connectar i aconseguir coses increïbles", explica Rafael Fernández de Alarcón, director de Marca, Patrocinis i Mitjans de Telefónica.

Què podem trobar en cada apartat de la plataforma?

En l'apartat 'Inspírate' es visualitzaran testimonis d'alguns ambaixadors de la marca i que són persones molt conegudes, com el ja esmentat tennista Rafa Nadal, el xef Ferrán Adrià, la nedadora paralímpica Teresa Perales, el triatleta Javier Gómez Noya o l'exjugador de bàsquet Nacho Azofra. A més, també relaten la seva història Javier Perea, de Smart Protection, una start-up avalada per Wayra, o Kamran Omarli, violinista de la Càtedra de Violí Telefónica de l'Escola Música Reina Sofia.

Així mateix, juntament amb les històries d'aquestes personalitats, a Millor Connectats podem trobar 'Aprende'. Es tracta d'una sèrie de petites "classes magistrals" en les que grans figures com a Perico Delgado, Pablo Laso, Iñaki Gabilondo, Toni Nadal, María Zabala, Rafa Nadal o Amaya Valdemoro ofereixen, en primera persona, consells i reflexions que ens poden servir d'inspiració i aprenentatge. En definitiva, per establir millors relacions en el nostre dia a dia.