És hivern, les temperatures baixen i tots ens preparem per l’arribada dels primers flocs de neu. I Autopistas, de la companyia Abertis, també. La companyia ha posat en marxa els simulacres de vitalitat hivernal per preparar la xarxa d’autopistes que gestiona Catalunya i Aragó.

El primer simulacre de neu es va realitzar la nit del 21 de novembre, a l’AP-2, l’AP-7 Nord La Jonquera-Barcelona i a l’AP-7 Sud Barcelona-Tarragona. El Centre d’Operacions i Seguretat vial de Granollers, que monitoritza el trànsit d’aquesta xarxa les 24 hores del dia els 365 dies de l’any, va activar una alerta de nevades simulades que va mobilitzar un total de 131 persones. L’operatiu va començar a les 18 hores de la tarda i es va prolongar fins a l’entrada de la matinada i va comptar amb un desplegament humà i tècnic distribuït entre les 17 bases de vitalitat hivernal repartides a les tres autopistes catalanes. 

Durant el procés es van utilitzar un total de 62 màquines llevaneus, 118 tones de sal i 14.750 litres de salmorra. Durant el simulacre s’ha comprovat el funcionament de les comunicacions i les màquines involucrades a través de GPS, telefonia, emissora de ràdio i des del Centre d’Operacions i Seguretat Vial de Granollers.

Aquest simulacre s’emmarca dins de l’operatiu de vitalitat hivernal que Autopistas posa en marxa anualment a tota la xarxa d’autopistes que gestiona a Espanya amb l’objectiu de comprovar els temps de resposta davant d’una situació de perill i l’operativa d’activació de protocol. Els simulacres també permeten detectar possibles errades en el funcionament de la maquinària, els recorreguts de les màquines llevaneus i els equips tècnics i humans. 

L’objectiu és comprovar els temps de resposta davant d’una situació de perill i l’operativa d’activació de protocol

Les primeres conclusions permeten valorar de manera positiva els resultats i el desenvolupament de l’exercici, que ha servit per avaluar els actuals procediments d’actuació i per millorar la seguretat dels trams i la circulació per l’autopista a l’hivern.

El mateix exercici es repetirà el pròxim 24 de novembre i es realitzarà a la C-32 entre els trams de Montgat-Tordera i Viladecans-El Vendrell i a la C-33 entre Barcelona i Parets

La prevenció és el primer que cal tenir en compte per a la seguretat a la carretera. En cas de trobar neu o neu compacta a la calçada, Abertis us fa un seguit de recomanacions:

  • Recordeu reduir lentament la velocitat
  • Eviteu frenar bruscament
  • Utilitzeu marxes llargues per evitar patinar
  • Utilitzeu anticongelant en el radiador i en el dipòsit de l'eixugaparabrises

En el cas que no pugueu seguir el viatge, intenteu no abandonar mai el vehicle a la calçada. Busqueu una zona d’atenció momentània o una àrea de servei, i avisar el Centre d’Operacions i Seguretat Vial des d’un pal SOS o a través del 902 200 320 / 934 927 827 i ara també a través de l’APP “Autopistas en Ruta”.