L’Alt Urgell és la segona comarca més gran de Catalunya, amb una superfície de 1.446 km2. La conca alta i mitjana del riu Segre constitueix l’eix d’un territori ple de contrasts, constituït per diverses valls, algunes de les quals encara força desconegudes als viatgers i observadors d’un patrimoni natural que la gent de tots els temps ha sabut valorar i protegir.

L’Alt Urgell ofereix moltes possibilitats per a la pràctica d’esports d’aventura a l’aire lliure, en plena natura

Més de mil quilòmetres de camins i senders senyalitzats permeten el visitant recórrer aquests paisatges amb la seguretat que el conduiran als racons més encisadors que pugui imaginar. Gràcies a aquesta diversitat geogràfica, l’Alt Urgell ofereix també moltes possibilitats per a la pràctica dels esports a l’aire lliure, d’aventura i natura: senderisme, escalada, parapent, barranquisme, espeleologia, esquí nòrdic, marxa nòrdica, BTT...

Esports sota el cel   fgc

L’Alt Urgell ha apostat per la rehabilitació de les antigues cases de poble, de tal manera que ha sabut conservar, amb tots els seus encants, els conjunts arquitectònics tradicionals. Contemplant de lluny mentre arribes a pobles com ara Josa de Cadí, Arsèguel, Ars, Aristot o el Querforadat, per posar alguns exemples, és una autèntic plaer per tots aquells que vulgueu descobrir aquest fantàstic territori. De la mateixa manera, és igual de gratificant passejar pels carrers i les places d’aquests i de molts altres nuclis de la comarca.

Un extens patrimoni

El romànic té a l’Alt Urgell gairebé tres-cents elements catalogats, la majoria esglésies romàniques, per damunt de les quals sobresurt la catedral de Santa Maria d’Urgell, a la Seu, amb el claustre, l’església de Sant Miquel i el Museu Diocesà, que conformen un conjunt patrimonial de gran rellevància. També són béns culturals d’interès nacional Sant Climent de Coll de Nargó, Sant Serni de Tavèrnoles i Santa Maria d’Organyà, el temple de les Homilies.

Sant Climent de Coll de Nargó

La comarca ha teixit els últims anys una xarxa de petits museus etnogràfics temàtics, que està integrada pel Museu de les Trementinaires, a Tuixent; el Museu dels Raiers, a Coll de Nargó; l’antiga Farinera, a Montferrer; el Pou del Gel, a Oliana; el Museu de la Vinya i el Vi de Muntanya, a Pont de Bar; el Museu de l’Acordió i l’antiga Fàbrica de la Llana, a Arsèguel; i el Museu del Pagès, a Calbinyà.

D’altra banda, a Coll de Nargó és obert al públic el centre Dinosfera i el Mirador del Cretaci, els dos elements divulgadors del ric patrimoni paleontològic del municipi, un dels més importants d’Europa pel que fa a ous fossilitzats de dinosaure, el municipi de Coll de Nargó, ha estat inclòs en el nou Geoparc Mundial Conca de Tremp – Montsec.

La Seu d’Urgell, una ciutat entre camins

A més de capital de l’Alt Urgell, la Seu és la ciutat més gran de l’Alt Pirineu i el principal nus de comunicacions viàries d’aquest territori. L’antiga Orgia romana ha estat, al llarg de la història, un dels més influents centres de poder, tant polític com eclesiàstic.

Amb més de 12.000 habitants, aglutina gairebé el 60% de la població total de la comarca

rafting

La Seu d’avui és un modern i dinàmic centre de serveis. El Rafting Parc ha esdevingut, a més de la principal zona verda i lúdica de la ciutat, l’escenari de competicions internacionals de canoa i caiac i el centre de tecnificació esportiva de referència a Catalunya en esports de natura i aventura.

 

Article realitzat amb la col·laboració de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya:

Logo - ferrocarrils de la generalitat de catalunya