Estàs preparat per viure en directe els efectes catastròfics del canvi climàtic? De vegades cal experimentar en primera persona una situació extrema per prendre consciència del risc a què ens enfrontem i adonar-nos que és a les nostres mans poder evitar-ho. És per això que “The Zone of Hope” (TZOH) és una crida a l’acció per a tothom. Fent de “viatgers en el temps” ens podem traslladar a diversos escenaris futurs com per exemple, Barcelona l’any 2068.

Barcelona, any 2068

Mitjançant l’ús de la tecnologia immersive extreme, única a Europa, el visitant observa la Barcelona de l’any 2068, en un futur que sembla sortit de la pel·lícula Blade runner, però que aquesta vegada ens ofereix un espectacle versemblant en cas que no posem fre a l’escalfament global del planeta.

immersio futurista - aigües de barcelona

De la mà de Violeta, una jove a la qual el visitant coneix quan entra en l’experiència, veiem que les fortes pluges han inundat els carrers de la ciutat. Les torres venecianes de l’avinguda de la Reina Maria Cristina fan honor al seu nom més que mai. El mar arriba fins a la falda de Montjuïc i embarcacions d’emergència recorren la plaça d’Espanya davant l’avís que caiguin 300 litres per metre quadrat.

barcelona - aigües de barcelona

Un robot-dron ens adverteix que hem de protegir-nos. Un cel ple de núvols negres reflecteix l’estat d’ànim dels barcelonins del futur. La Violeta es queixa que la ràdio està emetent una altra vegada l’anunci que més detesta: el Regne Unit es promociona ara com el millor lloc per passar-hi les vacances al sol durant tot l’any. És només una altra de les alteracions que provoca el canvi climàtic.

El mar arriba fins a la falda de Montjuïc i embarcacions d’emergència recorren la plaça d’Espanya davant l’avís que caiguin 300 litres per metre quadrat

Podem fer-hi res per evitar el canvi climàtic? Quant de temps ens queda? Durant anys, nombrosos científics han advertit sobre les conseqüències del canvi climàtic, però ara un prestigiós grup d’experts de l’ONU acaba de llançar una mena d’ultimàtum: la humanitat només té 12 anys per implementar canvis urgents i evitar una catàstrofe.

Desglaç i pantans secs

A més de l’espai de Barcelona, “The Zone of Hope” té diverses portes virtuals que traslladen el visitant als anys 2038 i 2093. A la primera parada s’observa el desglaç de l’Àrtic. La visió de la realitat paral·lela és de 360 graus i l’experiència immersiva permet sentir el fred a les parets de la glacera, a banda de presenciar com un os polar famèlic abandona corrents el lloc.

El muntatge permet, travessant una porta virtual, arribar a un altre dels escenaris de la desolació. El pantà de la Baells, a la conca alta del riu Llobregat, a la comarca del Berguedà, està completament sec. Al seu llit, hi afloren cactus i s’hi apilen pneumàtics usats: sembla el desert de Nou Mèxic. Les temperatures arriben als 48 graus i només posant la mà a la pantalla virtual es poden recrear amb nostàlgia els estius en què la Violeta hi anava amb els seus pares per fer-hi caiac. Qualsevol temps passat, aquest cop sí, pot ser millor.

El gra de sorra de cada ciutadà, especialment dels més joves, pot fer realitat les paraules dels líders mundials: un altre futur és possible

Un audiovisual ens insta a deixar enrere l’abatiment produït per aquesta visió. El gra de sorra de cada ciutadà, especialment dels més joves, pot fer realitat les paraules dels líders mundials: un altre futur és possible. I cal comprometre-s’hi personalment. Un compromís com el d’Aigües de Barcelona, que, en la seva lluita contra el canvi climàtic, s’ha proposat mantenir Barcelona entre les cinc ciutats europees amb menys consum domèstic d’aigua, augmentar en un 10% la producció d’energia renovable i continuar reduint les emissions de CO2 fruit de la seva activitat.

Amb “The Zone of Hope”, la companyia vol sensibilitzar la ciutadania de l’impacte que el nostre estil de vida té en el medi ambient i, alhora, refermar el compromís amb el desenvolupament sostenible. L’experiència, situada al Reial Cercle Artístic de Barcelona, es podrà visitar fins a finals de maig del 2019. Se’n poden adquirir les entrades mitjançant el web www.thezoneofhope.com. Els clients d’Aigües de Barcelona podran obtenir quatre entrades gratuïtes.