El passat 12 de juliol, Aigües de Barcelona va presentar de la mà de Ramon Folch, ecòleg i president de la Comissió de Sostenibilitat d’Aigües de Barcelona, i Antoni Capella, director de Barcelona d’EY, líder mundial en serveis d’auditoria, fiscalitat i consultoria, l’Informe de Desenvolupament Sostenible 2017.

L’informe recull les accions de l’empresa en relació amb els valors i els deu compromisos que determinen la política de desenvolupament sostenible d’Aigües Barcelona.

Compromís Aigües BCN

Aigües de Barcelona distribueix cada dia a l’Àrea Metropolitana un volum d’aigua equivalent a les dimensions del Camp Nou: 525.000m3. Això implica que 2.881.578 persones puguin disposar d’aigua potable a les seves llars amb el simple fet d’obrir l’aixeta.

Una aigua que arriba als ciutadans amb total garantia per beure-la i fer-ne qualsevol ús, sense cap preocupació, ja que Aigües de Barcelona disposa de la certificació ISO 17025, el màxim reconeixement internacional que actualment es pot atorgar a un laboratori d’anàlisi.

En aquest sentit, Folch apunta que “a diari, es fan entre 1.000 i 1.500 controls sanitaris per tal de garantir la qualitat i la pressió adequada”. En la mateixa línia, Folch reconeix que “no s’ha aconseguit que totes les aigües de Barcelona tinguin el mateix gust, fet que es deu a l’origen d’aquesta, que prové d’indrets diferents”. “El procés de cloració final aporta un cert gust de clor a l’aigua que és del tot necessari per garantir-ne la seva qualitat”, afirma el president de la Comissió de Sostenibilitat.

Folch i Capella

L’ecòleg va posar en valor la complexitat que suposa garantir la mateixa pressió del servei a diferents indrets de les ciutats que integren l’Àrea Metropolitana, de la forma que “assegurar que en uns baixos de la Barceloneta i en un àtic de la Bonanova ragi aigua a la mateixa pressió, és un repte hidrostàtic de grans dimensions”.

Pioners en l’eficiència del cicle de l’aigua

L’eficiència hidràulica és bàsica per assegurar un dels deu compromisos de l’organització: garantir una gestió dels recursos hídrics adequada a la demanda i a l’ús. En aquest sentit, s’ha aconseguit augmentar l’eficiència de la xarxa i el 2017 s’ha assolit l’objectiu d’arribar al 85%, 12 punts per sobre de la mitjana de la resta d’empreses.

La xarxa d’Aigües de Barcelona té una eficiència del 85%

Per tant, on queda el 15% restant? El 8’99% són pèrdues aparents (manca de precisió dels comptadors i fraus o consums il·legals), el 5’91% són pèrdues reals (avaries i petites imperfeccions) i el 0’1% restant, és degut al consum derivat de l’operació de la xarxa (neteja, desinfecció de canonades, etc.).

font d'aigua potable

Un altre factor a tenir en compte per tal de garantir el servei és la reutilització. Per això, el compromís amb el desenvolupament sostenible d’Aigües de Barcelona s’enfoca sobretot cap al reaprofitament de l’aigua regenerada, juntament amb l’estalvi i la utilització de tecnologies eficients.

L’aigua, un servei accessible per a tothom

Als darrers anys, a causa de la crisi econòmica, moltes famílies s’han trobat amb problemes a l’hora de pagar la factura de l’aigua, el gas o la llum. Per aquest motiu, des de l’any 2012 la companyia ha desenvolupat mecanismes per rebaixar l’import de la factura i garantir el subministrament a tothom.

39.128 famílies són beneficiàries de les ajudes per pagar la factura

En aquest sentit, Folch va apuntar que no existeix la pobresa hídrica, “malgrat que 39.128 famílies no puguin pagar el rebut de l’aigua, aquests la segueixen rebent, fet que suposa uns 3 milions d’euros a l’any que assumeix la companyia”. 

L’economia circular: l’eina de combat contra el canvi climàtic

Aigües de Barcelona treballa per reduir el consum energètic, les matèries primeres i per fer més eficients els seus propis processos, apostant per convertir els residus en recursos i generar energia renovable.

Al voltant del 10% de l’energia elèctrica que consumeix la companyia prové d’energies renovables generades a les mateixes instal·lacions

Des d’aquesta vessant, Folch explicava que “s’està intentant apostar perquè tots els proveïdors d’Aigües de Barcelona i agents que treballen amb nosaltres, comparteixin i incorporin accions sostenibles”. Pel que fa a la nostra companyia, per exemple, “tenim la flota de vehicles elèctrics més important de Catalunya”.

Projectes futurs d’Aigües Barcelona

Finalment i fent referència a un futur no molt llunyà, Folch va explicar que de cara el 2019 es voldria posar en marxa una ecofactoria a l’EDAR del Prat de Llobregat. La idea és que el 100% de les necessitats energètiques de la planta, provinguin de la mateixa instal·lació, generant així un balanç 0 en termes de dependència energètica i emissions de diòxid de carboni.