El vinagre de Mòdena és un d'aquests nous aliments que fins fa poc ningú no utilitzava, tret dels més foodies i sibarites, i tanmateix avui dia s'ha convertit en un ingredient clau a les nostres cuines, ja sigui per utilitzar-lo com a amaniment en amanides o adornament de plats amb salses.

Ara que està tan en auge el seu consum, amb aquest article volem que es conegui una mica més sobre el seu origen, propietats i beneficis.

Un ingredient ara gairebé indispensable a les cuines

Quin és l'origen del vinagre balsàmic?

La regió d'Emilia Romanya, en concret de la ciutat de Mòdena, és la ciutat italiana de la que prové aquest vinagre balsàmic de color fosc i sabor fort i dolç, que s'elabora a partir tant de raïm blanc com negre, i que roman un mínim de dotze anys en bota de fusta per aconseguir una òptima maduració.

Vinagre de Módena
Vinagre de Mòdena

Com es fa aquest tipus de vinagre?

El primer pas per obtenir vinagre és reduir la varietat de raïm seleccionat amb l'objectiu d'aconseguir una espècie d'almívar que s'ha de deixar fermentar. El tipus de raïm és important en tant que donarà lloc a cada classe de vinagre, ja sigui blanc, més fosc etc. Una vegada fermentat obtenim un alcohol que més tard es transforma en oli balsàmic i que es deixa en botes durant un període de temps variable. Com més llarg sigui aquest procés, més exquisit i desitjat resulta el vinagre que s'obté.

Tres propietats del vinagre de Mòdena que són beneficioses per a la salut

  1. Té un alt poder antiinflamatori: de fet antigament s'utilitzava per fer fregues en zones del cos adolorides així com per combatre el reuma i problemes d'ossos.
  2. Amb un alt contingut en potassi: resulta bo per enfortir i energitzar els nostres músculs i millorar la reacció dels nostres nervis, així com per evitar la retenció de líquids gràcies al seu efecte diürètic.
  3. El resveratrol és una substància: que conté qualsevol vinagre i que actua com un aprimador natural, combat l'envelliment gràcies als seus efectes antioxidants així com els problemes cardíacs i fins i tot pot ajudar a prevenir determinats tipus de càncer.

Succedanis d'aquest vinagre que engreixen

El seu llarg procés d'elaboració i la seva exclusiva localització fan d'aquest beuratge una autèntica menja, només apta per als paladars més pacients i amb més poder adquisitiu. És tan elevada la demanda d'aquesta varietat de vinagre al mercat que resulta impossible cobrir-los. És per això que la majoria de nosaltres en lloc de vinagre de Mòdena pur el que prenem en un succedani del vinagre de vi, preparat amb caramel i colorant.

El problema ve quan cometem un abús del consum d'aquest oli balsàmic ja que si ho comparem amb altres vinagres de poma, blanc o de sidra, aquest té molta més quantitat de sucres afegits. L'augment de pes queda garantit.

Quantes calories té el vinagre balsàmic de Mòdena?

L'oli de Mòdena té aproximadament 88 calories per cada 100ml. Aproximadament 15 calories per cada cullerada que afegim al plat. Els succedanis d'aquest vinagre com per exemple una crema de vinagre de Mòdena poden superar les 170 calories per 100ml.