L'assortiment d'aliments, aperitius o plats, així com l'ordre en el qual se serveixen i el canvi en les característiques organolèptiques (olor, color, sabor, textura) inciten a un consum més gran. Aquest comportament alimentari s'ha constatat en diversos assajos que, al seu torn, no han confirmat diferències ressenyables entre persones de diferent sexe i edat. En el dia a dia, cal decidir en multitud de circumstàncies què aliments o plats es consumeixen. Succeeix l'elegir el menú d'una llarga llista de plats o postres, en escollir els aperitius en una celebració, davant d'un ampli assortiment de tapes o en decantar-se en el lloc de la compra entre una multitud de productes poc saludables (snacks, llaminadures, xocolates, bombons, refrescos...). Tenir coneixement d'aquestes situacions quotidianes, de la percepció sobre la varietat d'aliments i de com afecta la conducta alimentària i el consum pot resultar útil per evitar menjar més, en particular, quan resulta inconvenient per a la salut.

"El menjar entra pels ulls"

 

Més varietat, més consum

El canvi en els atributs sensorials d'un aliment -olor, color, sabor, textura- influeix de manera determinant en la gana i en la ingesta. La quantitat d'aliment que pren una persona pot variar fins i tot un 300% d'una ocasió a una altra, fins i tot en el cas d'un mateix producte. Diversos estudis s'han endinsat en aquest particular comportament. Un d'ells s'ha centrat a comprovar com els participants van consumir fins i tot un 23% més quan podien menjar ad limitum (a pler) entre un assortiment de iogurts de tres sabors diferents, que quan se'ls oferia iogurts d'un mateix sabor. D'igual manera, la presentació dels aliments i l'ordre en el qual s'exposen determinen la seva ingesta, tal com reflecteix la dita popular que assegura que "el menjar entra pels ulls".

menú

 

Sacietat sensorial específica

Durant la ingesta d'un aliment concret, el sabor i l'apetència pel mateix canvien. Arriba un moment en què se sent cert embafament o inapetència i, fins i tot, el seu consum s'abandona de forma temporal en favor d'altres aliments durant el mateix menjar. Aquesta resposta orgànica a menjar de manera selectiva es denomina «sacietat sensorial específica». És la sensació que s'experimenta en deixar part d'un segon plat per sucumbir a unes postres delicioses malgrat estar, en teoria, «ple o sadollat», i és la mateixa explicació conductual que donen els investigadors al fet menjar més d'un aliment quan aquest s'acompanya de condiments (com salses o cremes) que quan se serveix sol.