Generalment, quan comences a assistir a un gimnàs, t'ofereixen tenir assessoria d'un entrenador que dissenyi una rutina per a tu. Tanmateix, hi ha els qui, per diferents motius, prefereixen entrenar sols, sense supervisió.

Si ets una d'aquestes persones, has de considerar que entrenar no es tracta de moure el teu cos amb una càrrega extra d'un punt a l'altre. Darrere hi ha motius fisiològics que has de conèixer i considerar per estructurar la teva rutina de determinada manera d'acord al teu objectiu.

Cada un dels nostres músculs del cos té 3 tipus de fibres

Per això, volem que coneguis els diferents tipus de fibres musculars que hi ha al nostre cos. Això pot ajudar-te a entendre i millorar els teus entrenaments. En integrar diferents temps en els moviments, càrregues i la forma de contracció, pots treballar cada una dels tipus de fibres musculars i generar un resultat integral.

Fibres musculars
Fibres musculars

Cada un dels nostres músculs del cos té 3 tipus de fibres:

Tipus 1) Oxidativa

Són de contracció lenta, resistència a la fatiga, amb gran quantitat de mioglobina (els atorga el color vermell) i presenten una elevada activitat oxidativa.

Tipus 2) Ràpides

Existeixen dues subclassificacions d'elles:

  1. Ràpides oxidatives glucolítiques: presenten tant metabolisme energètic aeròbic com lactacidèmic. Tenen molta força, però es fatiguen ràpid. S'activen amb exercicis de força.
  2. Ràpides glucolítiques: poden ser més oxidatives o més glucolítiques. presenta una feble activitat aeròbica, presentant una quantitat més gran d'enzims responsables del procés degradatiu de la glucosa per la via anaeròbica, és a dir en aquest tipus de fibres el component anaeròbic lactacidèmic està molt desenvolupat.

A cada múscul hi ha aquests 3 tipus de fibres. La quantitat de fibres depenen de la funció que realitza el múscul. El grau de la seva participació activa de cada tipus de fibra dependrà del treball que realitzi: per exemple, mentre les fibres lentes estan adaptades per al treball de resistència de tipus aeròbic, les fibres glucolítiques estan més adaptades a l'anaeròbic lactacidèmic i oxidatiu-glucolítiques responen amb eficàcia a ambdós tipus de treball.

Cada persona té un percentatge de fibres diferents i venen determinats per herència. Però amb un entrenament específic es poden estimular aquestes fibres i millorar. No oblidis anar amb un professional perquè dissenyi un programa d'entrenament específic per a tu que sigui efectiu i conforme als teus objectius.