Els punts negres, científicament coneguts com a barbs oberts, són un dels problemes cutanis més comuns que afecten persones de totes les edats, especialment a aquells en l'adolescència i la joventut. Apareixen quan els porus de la pell s'obstrueixen amb una combinació de cèl·lules mortes de la pell i seu, un oli natural produït per les glàndules sebàcies per mantenir la pell hidratada. A diferència dels barbs tancats, els punts negres tenen una obertura a la superfície de la pell, la qual cosa permet que el material obstruït es rovelli i adquireixi un to fosc.

punts negres
Els punts negres es produeixen per excés de greix en la pell/ Foto: Unsplash

 

Factors com els canvis hormonals, especialment durant la pubertat, l'embaràs, i la menstruació, poden incrementar la producció de seu, facilitant l'aparició de punts negres

 

Causes dels punts negres

Els punts negres es formen per diverses raons, sent la principal el procés natural d'exfoliació de la pell que no funciona correctament. Factors com els canvis hormonals, especialment durant la pubertat, l'embaràs, i la menstruació, poden incrementar la producció de seu, facilitant l'aparició de punts negres. A més, l'ús de certs productes cosmètics o de cura de la pell inadequats per al teu tipus de pell pot contribuir a l'obstrucció dels porus. La contaminació ambiental i la humitat també juguen un paper important, igual com la genètica i la dieta, encara que aquests últims requereixen més investigació per establir una connexió directa.

 

Prevenció i tractament

La prevenció i el tractament dels punts negres se centren en la neteja i la cura adequada de la pell. Aquí alguns consells efectius:

  • Neteja diària: Utilitza un netejador suau dues vegades al dia per eliminar l'excés de greix, brutícia i cèl·lules mortes de la pell. Evita els sabons durs que poden irritar la pell i augmentar la producció de seu.

  • Exfoliació: Incorpora l'exfoliació en la teva rutina de cura de la pell 1-2 vegades per setmana per eliminar les cèl·lules mortes de la pell i desobstruir els porus. Opta per exfoliants químics amb àcid salicílic o glicòlic, que són efectius però menys abrasius que els exfoliants físics.

  • Productes no comedogènics: Elegeix maquillatge i productes per a la cura de la pell etiquetats com "no comedogènics", que estan formulats per no obstruir els porus.

  • Tractaments tòpics: Els productes que contenen retinoides, derivats de la vitamina A, poden ajudar a regular el cicle de vida de les cèl·lules de la pell i prevenir l'obstrucció dels porus.

  • Eines de neteja profunda: Els dispositius de neteja facial, com els raspalls sònics, poden oferir una neteja més profunda i ajudar a eliminar els punts negres.

  • Visita a un dermatòleg: Per a casos persistents o severs, un dermatòleg pot oferir tractaments com a microdermoabrasió, pílings químics, o extraccions manuals que poden ser més efectius que els tractaments casolans.

 

Mites i veritats

Existeixen molts mites sobre els punts negres, inclosa la creença que són el resultat d'una higiene deficient. Tanmateix, la seva formació és més complexa i està influïda per factors interns com la producció de seu i la renovació cel·lular, no només per la neteja externa. Un altre mite comú és que esprémer-los és la millor manera de desfer-se'n, però això pot portar a infeccions, cicatrius i més punts negres.

 

Conclusió

Els punts negres són una condició de la pell tractable i, en molts casos, prevenible. Un règim de cura de la pell adequat, combinat amb un estil de vida saludable, pot minimitzar la seva aparició i contribuir a una pell més clara i saludable. Sempre que sigui possible, es recomana buscar l'orientació d'un dermatòleg per tractar adequadament aquesta condició i evitar danys a la pell.