Si ets al·lèrgic a la fruita seca, menjar, o fins i tot estar exposat a una petita quantitat pot desencadenar una reacció al·lèrgica. La fruita seca és un dels desencadenants més comuns de l'anafilaxi, una reacció greu que pot posar en perill la vida.

Una al·lèrgia a la fruita seca es desenvolupa quan el sistema immunològic es torna massa sensible a una proteïna del fruit sec. Desgraciadament, aquestes al·lèrgies són cada vegada més comunes i poden ser molt greus.

Aproximadament 1 de cada 5 nens amb al·lèrgia a la fruita seca necessitarà atenció mèdica d'emergència en algun moment. De vegades, n'hi ha prou que estiguin exposats a petites traces en menjar, en respirar o simplement en tocar-les. Al voltant d'un 2 per cent de la població tenen al·lèrgia a la fruita seca. Una al·lèrgia que és més comuna en nadons i nens petits, però de vegades apareix per primera vegada en adults.

Les persones poden ser al·lèrgiques a diferents tipus de fruita seca. Els més comuns són els cacauets, les ametlles, les nous del Brasil, els anacards, les avellanes, les nous de macadàmia, els pistatxos i les nous.

Què causa l'al·lèrgia a la fruita seca

Els nens poden sensibilitzar-se a la fruita seca a través de la llet materna, el contacte proper amb persones que mengen molta fruita seca o mitjançant massatges a la pell amb olis que continguin proteïna de fruita seca.

Quins són els símptomes de l'al·lèrgia a la fruita seca

Una reacció lleu a la fruita seca pot causar símptomes com a urticària, inflor de la cara, llavis i/o ulls, vòmits, dolors d'estómac o diarrea.

Fins i tot si generalment només té una reacció al·lèrgica lleu a la fruita seca, es corre el risc de tenir anafilaxi. Els símptomes de l'anafilaxi inclouen respiració difícil o sorollosa, llengua inflada, coll inflat, dificultat per parlar i/o veu ronca, sibilàncies o tos persistent, mareig, col·lapse i pal·lidesa.

L'anafilaxi és potencialment mortal i necessita tractament mèdic d'emergència.

Nous
Nous / Unsplash

Com es tracta l'al·lèrgia a la fruita seca

Si s'ha patit una reacció en menjar fruita seca, el primer pas és consultar un metge. És possible que et derivin a un especialista en al·lèrgies que et farà una anàlisi de pell o de sang per veure a què ets al·lèrgic. Allà es veurà si ets al·lèrgic a diversos tipus diferents de fruita seca.

No hi ha cura per a l'al·lèrgia a la fruita seca. L'únic tractament és evitar per complet l'exposició a la fruita seca que et causa al·lèrgia. Si tens risc de patir anafilaxi, és possible que et donin un autoinjector d'adrenalina. També has de tenir un pla d'acció contra l'anafilaxi perquè tu i tots els que t'envolten habitualment sàpiguen què fer si t'exposes a la fruita seca.

Com viure amb una al·lèrgia a la fruita seca

Si ets al·lèrgic a la fruita seca, has d'evitar qualsevol exposició a elles, encara que pot ser molt difícil evitar sempre qualsevol traça dels mateixos.

El recomanat és llegir sempre les etiquetes dels aliments i estar sempre pendent dels coberts i els estris de cuina i les superfícies on mengem, per si estiguessin contaminats. Així mateix, convé estar pendents de si les persones amb qui compartim temps han ingerit fruita seca i poden tenir restes dels mateixos que toquem sense voler.

A més, quan mengem fora de casa cal extremar la cura. Sobretot en restaurants de menjar asiàtic, on solen presentar-se més riscos. Lògicament, hem de portar sempre a sobre un autoinjector d'adrenalina per si es produís una complicació. I, finalment, convé que les persones que ens acompanyin siguin sempre conscients del nostre problema amb la fruita seca.