L'alimentació no causa el TDAH, ni és un factor de risc de la seva aparició. Però sí que existeix recerca que suggereix que una sèrie de canvis en la dieta mitjançant la suplementació poden ajudar a millorar aquest trastorn que afecta aproximadament el 7% de la població.

El TDAH

Els símptomes principals del TDAH són la hiperactivitat, el dèficit d'atenció i la falta de control d'impulsos. Els seus orígens no estan clars, però es creu que existeix un component genètic i que ha de veure un baix nivell de dopamina i noradrenalina a l'escorça prefrontal del cervell. Això provoca que les persones afectades tinguin més dificultats en les seves tasques diàries, presentant problemes per concentrar-se, tenir comportaments apropiats i mantenir relacions normals amb les persones del seu entorn.

No és un trastorn que es pugui curar, per això s'actua sobre els símptomes. La teràpia conductual i la medicació són les dues vies d'actuació principals, però alguns suplements també poden ser útils.

Suplements

Se sap que certs aliments afecten la manera de comportar-se de les persones. Per exemple, la cafeïna pot augmentar l'estat d'alerta, la xocolata afectar l'estat d'ànim i l'alcohol modificar el comportament, com demostra aquest estudi de la Universitat de Southampton.

El mateix ocorre amb les deficiències nutricionals. Segons aquesta investigació de la Universitat d'Oxford, prendre un suplement d'àcids grassos essencials, vitamines i minerals va conduir a una reducció significativa en el comportament antisocial, també en els nens.

A causa que els símptomes del TDAH són en gran manera conductuals, és lògic pensar que l'alimentació pot tenir una incidència. Per aquesta raó, s'han dut a terme nombroses investigacions sobre nutrició analitzant els efectes dels aliments i els suplements sobre el TDAH.

Cápsulas
Cápsulas

En aquest estudi realitzat a Chicago es demostra que molts nens amb TDAH no consumeixen una dieta equilibrada i tenen dèficit d'alguns nutrients. En aquest sentit, s'han analitzat els efectes de diversos suplements sobre el trastorn, com són els aminoàcids, les vitamines, els minerals i els àcids grassos.

Per exemple, els aminoàcids fenilalanina, tirosina i triptòfan són fets servir pel nostre organisme per produir els neurotransmissors dopamina, serotonina i norepinefrina. S'ha demostrat que les persones amb TDAH tenen problemes amb aquests neurotransmissors, així com nivells baixos d'aquests aminoàcids en sang i orina. Els suplements de tirosina i s-adenosilmetionina han demostrat beneficis lleus sobre les persones afectades.

També s'han dut a terme estudis analitzant els efectes dels suplements de zinc i tots ells han conclòs que produeixen millores en els símptomes, igual com els suplements de ferro. Quant als àcids grassos omega 3, els nens amb TDAH generalment tenen nivells més baixos, el que al seu torn es tradueix en problemes d'aprenentatge i de comportament. Per això molts estudis han trobat que els suplements que els contenen tenen efectes beneficiosos en els TDAH, més capacitat de treball i concentració i disminució en la inquietud, la impulsivitat i la hiperactivitat.