Els nens van aprenent segons passen els anys i durant tot aquell període educatiu és normal que, de vegades, no tinguin un comportament adequat. Però alguns tenen patrons de conducta més disruptiva que han de ser tractades per especialistes. És el cas, per exemple, del trastorn de dèficit d'atenció i hiperactivitat, el TDAH.

Segons l'OMS, el TDAH és una patologia psiquiàtrica greu que afecta entre un 5 i un 7% dels nens i entre un 4 i un 5% dels adults. La ciència sembla haver-se posat d'acord que la seva aparició es deu principalment a factors genètics en la majoria dels casos, encara que també pot deure's a danys durant el període de gestació en el desenvolupament del cervell o a lesions cerebrals durant els primers mesos de vida.

El TOD o trastorn d'oposició desafiant

Però no és l'únic. Un altre trastorn que a vegades es confon amb el TDAH és l'anomenat trastorn d'oposició desafiant (TOD). Per diagnosticar-lo, els experts es fixen en si el nen presenta un patró prolongat de conducta o actituds desafiadores cap als pares, mestres o altres adults, a més d'un estat d'ànim freqüentment irritable i enutjat.

Segons aquesta revisió científica, els experts estimen que entre l'1 i el 16 % dels nens i adolescents poden complir els criteris per diagnosticar TOD. Per tant, el TOD està relacionat amb la conducta d'un nen i com interactua amb el seu entorn de família, amics i professors. El TDAH és un trastorn del neurodesenvolupament. Són condicions diferents, però poden passar al mateix temps. Alguns símptomes aparentment desafiadors poden estar relacionats amb la impulsivitat en el TDAH. De fet, es calcula que al voltant de 40% dels nens amb un diagnòstic de TDAH també pot tenir TOD.

Un nen diagnosticat només amb TDAH també presentar comportaments de TOD. Però aquest no és un símptoma típic del trastorn. Quan es presenten junts, els nens no només tenen problemes amb el control dels impulsos, sinó també un estat d'ànim enfadat o irritable que pot conduir a l'agressió física. Aquests nens poden tenir rabioles per la incapacitat de controlar el seu temperament i mostren hostilitat envers figures autoritàries, negant-se a complir les normes i culpant a altres dels seus errors.

Niño somrient amb la seva mare : Unsplash
Nen somrient amb la seva mare / Unsplash

Diagnòstic i tractament

No existeix una prova específica per diagnosticar TDAH o TOD. En general, el diagnòstic es realitza després d'un examen mèdic i una avaluació psicològica per descartar altres afeccions, com la depressió o els problemes d'aprenentatge. Quan aquestes condicions es donen en un mateix nen, els tractaments inclouen medicaments per reduir la hiperactivitat i la falta d'atenció, així com teràpia per tractar el comportament. Però quan es presenta el TOD únicament, no existeix un tractament específic, com sí que passa amb el TDAH. En qualsevol cas, la intervenció primerenca és crucial quan un nen mostra símptomes aquests trastorns.