Menjar de forma sana i equilibrada és una cosa que ens ajuda a tots els nivells, tant si busquem aprimar-nos, com enfortir els nostres músculs, o simplement tenir una bona salut. Tanmateix, de vegades hem de vigilar amb segons quines substàncies perquè el nostre esforç valgui la pena, i en un nou estudi que s'ha publicat a la revista Environmental Science & Technology, recollit per Europa Press, les substàncies químiques del plàstic que són a diversos productes de consum poden contribuir a l'augment de pes i a l'obesitat.

Lamentablement el plàstic ens envolta en el nostre dia a dia, i som molts els que entrem en contacte amb productes de plàstic diàriament, principalment amb envasos precisament de productes alimentaris. Segons els experts, aquests materials poden tenir milers de substàncies químiques diferents, i algunes d'elles arribant a afectar el nostre metabolisme, i per tant, el nostre pes.

Productes del nostre dia a dia

"Els nostres experiments mostren que els productes de plàstic habituals contenen una barreja de substàncies que poden ser un factor rellevant i infravalorat darrere del sobrepès i l'obesitat", segura Martin Wagner, professor associat del Departament de Biologia de la Universitat Noruega de Ciència i Tecnologia (NTNU).

I els productes que s'han investigat no són gens aliens al nostre dia a dia com diem, sinó que es tracta d'envasos de productes lactis, esponges de cuina, ampolles de beguda... en definitiva, productes que podem trobar en molts llocs en la nostra vida quotidiana.

plasticos

Els plàstics, en el punt de mira

Es van trobar més de 55.000 components químics diferents en els esmentats productes, i s'han identificat 629 de les substàncies. Onze d'elles es coneixen com substancies químiques pertorbadores del metabolisme, ja que interfereixen en els processos metabòlics del cos.

"És molt probable que no siguin els sospitosos habituals, com el bisfenol A, els causants d'aquestes alteracions metabòliques. Això significa que altres substàncies químiques del plàstic, a més de les que ja coneixem, podrien estar contribuint al sobrepès i l'obesitat", afirma Johannes Völker, primer autor de l'estudi, afiliat al Departament de Biologia de la NTNU.

Entre aquestes substàncies químiques trobem algunes com els ftalats i els bisfenols, tanmateix, d'altres i recents estudis demostren que n'hi ha moltes més que ens fan desenvolupar problemes en relació amb el nostre metabolisme.

Un aspecte més a tenir en compte en la lluita contra l'obesitat i el sobrepès, al qual freqüentment no hi fem gaire atenció però que es demostra que existeix i és nociu. Així que un motiu més per reduir el nombre de plàstics que ens envolten en el dia a dia.