El sòl pelvià compleix un paper essencial en la vida i salut de la dona. Tanmateix, de vegades no se li presta l'atenció que necessita. T'expliquem tot el que has de saber.

El sòl pelvià és, dins de la vida de la dona, essencial. No només perquè mantenir-lo fort prevé incòmodes patologies a llarg termini, com la incontinència urinària o el vaginisme, sinó perquè també influeix directament en la sexualitat. Ara bé, sabem què és exactament i com entrenar-lo?

El sòl pelvià és un conjunt de músculs i lligaments que tanquen la cavitat abdominal a la seva part inferior. La seva funció és sostenir els òrgans pelvians (bufeta i uretra, úter i vagina i recte) en la posició adequada, perquè en depèn el seu normal funcionament.

Terra pélvico
Sòl pelvià

Aquesta estructura té forma de 'pont penjant'. En aquest pont imaginari tindríem l'os sacre en un extrem (on finalitza la columna vertebral) i en l'altre costat el pubis. Els 'cables suspensoris', que, gràcies a una tensió adequada, mantindrien el pont ferm. Serien principalment els lligaments de suport.

Pilates, ioga o natació també et poden ajudar

Metodologia per treballar la musculatura del sòl pelvià

El primer serà identificar la musculatura. Per a això, quan estiguem orinant tallarem l'orina i aquest és el principal múscul del sòl pelvià (Puboccocigeo). Però això ho farem únicament per identificar-ho, o podríem tenir fins i tot una infecció d'orina de realitzar el gest en repetides ocasions.

A partir d'allà començarem amb els exercicis i consells: Hi ha dos tipus d'exercicis del sòl pelvià per realitzar sense l'ajuda d'un dispositiu vaginal: el ràpid i el lent. Ambdós exercicis consisteixen en la contracció de la musculatura del sòl pelvià.

Sòl pelvià: entrenament

  • L'exercici ràpid consisteix a contreure i relaxar els músculs prèviament identificats de la manera més ràpida possible durant uns quants segons. (Com si interrompessis de forma ràpida i seguida el flux de l'orina).
  • L'exercici lent consisteix a contreure els músculs prèviament identificats durant 5 segons i relaxar a continuació.

La pauta recomanada inicial és de 10 repeticions de cada tipus d'exercici, tres vegades al dia. El recomanable és anar augmentant gradualment les repeticions així que va resultant més fàcil contreure els músculs fins a assolir 50 repeticions, tres o quatre vegades al dia.

Intenta concentrar-te en contreure únicament la musculatura del sòl pelvià. Si contreus l'abdomen, els glutis o fins i tot les cames és perquè no estàs fent els exercicis de manera correcta.

Sòl pelvià: les activitats que t'ajudaran a enfortir-lo

Esports com l'atletisme, el bàsquet o el tennis no són els més adequats quan es tracta de la salut del sòl pelvià. I malgrat que altres com el rem o el ciclisme sí que es consideren més segurs, l'ideal seria iniciar-se en el pilates, el ioga o la natació. Són els que més treballen la zona que comentem i ens ajudessin a tenir-la saludable.