Esmorzar és un bon hàbit per moltes raons. Una d'elles va ser mostrada per un estudi realitzat al Regne Unit, segons el qual un esmorzar saludable pot reduir el risc de desenvolupar diabetis tipus 2 en els nens. Un altre treball suec de 2007 també va demostrar que els grans integrals en l'esmorzar es van correlacionar inversament amb el risc de desenvolupar diabetis tipus 2. Això significa que menjar cereals de gra sencer en l'esmorzar pot protegir-nos d'aquesta malaltia cada vegada més freqüent.

Les causes de la diabetis tipus 2 es deuen en gran manera a l'estil de vida i la nutrició

La diabetis tipus 2 és la forma més freqüent de diabetis. També se li diu diabetis no dependent d'insulina perquè les injeccions d'insulina no són de vital importància per a la persona afectada. Aquest tipus de diabetis afecta els adults en particular i depèn en gran manera dels factors ambientals.

Trigo Sacarreno
Blat Sarraí

Les causes de la diabetis tipus 2 es deuen en gran manera a l'estil de vida i la nutrició. Una dieta rica en sucres refinats i greixos saturats i un estil de vida sedentari representen un greu risc per al desenvolupament d'aquesta malaltia. Diversos estudis científics han demostrat com una alimentació saludable ens pot protegir de la diabetis tipus 2. Però, què hem de menjar?

La investigació realitzada el 2014 per investigadors de la Universitat de St. George a Londres ha demostrat com d'important és una dieta equilibrada durant la infantesa. L'estudi, realitzat en més de 4,000 nens de 9 a 10 anys d'edat, va descobrir per primera vegada que saltar-se l'esmorzar els exposa a un risc 26% més alt de diabetis.

Però les diferències també es poden veure en el tipus d'esmorzar que els nens consumeixen a casa. El consum d'una gran quantitat de fibra en l'esmorzar disminueix la resistència a la insulina i protegeix contra el risc de desenvolupar diabetis tipus 2.

Grans integrals per a l'esmorzar, però quins?

El fajol és un pseudoceral, com la quinoa i l'amarant, i en realitat és una llavor en lloc d'un gra. Gràcies a aquesta característica, i a causa que no està relacionada amb el blat, el blat sarraí no conté gluten. Utilitzat durant segles a Àsia de la mateixa forma que l'arròs, el blat sarraí també és famós per ser hipoal·lergogen i particularment nutritiu.

Conté un alt percentatge de carbohidrats complexos, aquells que no es converteixen en sucres immediatament, sinó que s'assimilen gradualment. Ric en fibra i proteïnes, el seu perfil nutricional està enriquit amb vitamines i sals minerals precioses. En particular, el blat sarraí és el "cereal" més ric en ferro.

El ferro és essencial per a la producció d'hemoglobina i per subministrar energia a tot l'organisme. Segons alguns estudis científics, el blat sarraí pot reduir el sucre en sang en els diabètics, gràcies a un baix índex glucèmic.