És un secret a veus: les noves estrelles de les xarxes socials són les fit moms, futures mares assídues al gimnàs que practiquen exigents entrenaments durant els mesos d'embaràs i els comparteixen amb el món a Instagram o Facebook on aglutinen milers de seguidors i acumulen altres tants «m'agrada». En aquest article veurem si és convenient imitar-les.

Moltes dones no veuen raó per deixar de rebentar-se al gimnàs quan estan embarassades. I un no s'ha de fixar en atletes de primer nivell o en famoses per trobar futures mares que entrenen durant la gestació, més enllà del típic ioga o pilates, la natació o els llargs passejos.

La recomanació més comuna entre els ginecòlegs és el repòs i l'exercici físic moderat. La Societat Espanyola de Ginecologia i Obstetrícia (SEGO) aconsella caminar, nedar i altres exercicis com el pilates. I encara que la gestant podria fer bicicleta i fins i tot córrer, no s'han de fer competicions ni començar a practicar aquests esports, si abans de quedar-se embarassada no ho feia de forma habitual. Entre les contraindicacions està la prematuritat del part, amb tots els problemes que això comporta tant per a la mare com per al nadó.

La recomanació més comuna entre els ginecòlegs és el repòs i l'exercici físic moderat

No menjar per dos, sinó entrenar per dos (si ja ets esportista)

Segons els especialistes, no només es pot anar al gimnàs quan una dona està embarassada, sinó que ha de fer-ho. Quan estàs embarassada no s'ha de menjar per dos, però sí que cal entrenar per dos. És una sort que dones famoses, com Irina Shayk, la model Bar Refaeli o la cantant Kelly Rowland, hagin lluit orgulloses les seves panxes entre pesos i màquines d'entrenament, ja que tenen una gran capacitat d'influència. Però cal matisar: anar al gimnàs és recomanable, si la futura mare és esportista habitual, sempre que l'embaràs no presenti alternances orgàniques, hipertensió o problemes dels músculs o els ossos greus, i sempre sota supervisió i controls mèdics.

Esport Embaràs
Esport Embaràs

La cosa canvia per a les que són sedentàries, tenen mals hàbits com fumar, pateixen obesitat o pateixen alguna malaltia com a diabetis, hipertensió o algun tipus de malaltia respiratòria. Llavors, l'exercici és possible, però no amb la mateixa intensitat ni amb les mateixes pautes, i sempre sota supervisió mèdica.

I, per descomptat, és més aconsellable iniciar-se en l'esport una vegada s'ha donat a llum. És a dir, si la resistència física de la dona no està a l'altura, millor abstenir-se d'imitar les famoses.

Un estudi de la Universitat de Göteborg (Suècia) afirma, a més, que practicar exercicis de resistència durant l'embaràs no té un impacte negatiu en el desenvolupament del fetus. Mentrestant, exercicis de baixa intensitat, com el ioga o fer aeròbic a l'aigua, alleugen el dolor lumbar i redueixen la tensió i el ritme cardíac.

La clau està en consultar amb el metge. I encara que no hi ha límit amb la varietat de l'exercici recomanat, sí que cal vigilar la intensitat. I també s'ha d'abandonar els esports que impliquin risc, com la bicicleta, ja que hi ha risc de caure. Tampoc no són aconsellables els esports de contacte ni el submarinisme o l'escalada.