Per netejar el fetge i tenir cura de la seva salut s'ha de seguir una dieta equilibrada i baixa en greixos, incloent aliments que siguin hepatoprotectors com la llimona, l'atzerola i la cúrcuma, per exemple. Així mateix, és important augmentar el consum d'aigua i evitar la ingesta de begudes alcohòliques, a causa que l'alcohol és metabolitzat per aquest òrgan, la seva ingesta en excés afavoreix la seva inflamació.
El fetge fa moltíssimes funcions en l'organisme a nivell metabòlic i del sistema digestiu, per la qual cosa és important preservar la seva salut a través de bons hàbits alimentaris. Existeixen algunes malalties hepàtiques per a les quals l'alimentació és fonamental, aquestes són l'hepatitis i el fetge gras, en aquests casos la dieta pot variar.
Fruites i verdures són importants per cuidar el fetge.
Què pots menjar per netejar el fetge
Per tenir cura de la salut del fetge s'ha d'augmentar el consum de fruites i vegetals, ja que són aliments rics en antioxidants i fibres que ajuden a controlar el sucre a la sang i a disminuir l'absorció de colesterol a nivell de l'intestí.
Així mateix, el consum de pans, pasta i cereals han de ser consumits integrals, en el cas de malalties com l'hepatitis o la cirrosi s'han de consumir blancs, per facilitar la digestió dels aliments.
Les proteïnes han de ser baixes en greix, podent consumir-se llet descremada, iogurts naturals i formatges blancs baixos en greix com el ricotta i el cottage, per exemple. S'ha de preferir el consum d'ous, peixos, pollastre i gall dindi sense pell. És possible utilitzar 1 culleradeta d'oli d'oliva cru als menjars, de manera que mantingui les seves propietats i proporcioni els seus beneficis.
Els aliments han de ser preparats a la planxa, sancochados o al forn i amb pocs condiments, podent utilitzar-se herbes o aliments naturals rics en antioxidants per donar-li gust als menjars, com per exemple all, orenga, romaní, cúrcuma, julivert, coriandre, canyella i ceba.
Altres aliments que poden incloure's en alimentació i posseeixen propietats hepatoprotectores i depuratives són la carxofa, pastanaga, xicoira, llimona, gerds, tomàquet, poma, prunes, alfals, atzerola, raïm, ruca, meló, remolatxa, albergínia, espàrrecs i crèixems.
És possible consumir algunes infusions com la de carxofa, milfulles, boldo o card marià, ja que aquestes són infusions que posseeixen propietats per netejar el fetge, a més d'això, també l'aigua amb llimona és una excel·lent opció.
Aliments que s'han d'evitar
Amb aquesta dieta de protecció hepàtica es busca netejar i tenir cura del fetge, per la qual cosa certs aliments i begudes s'han d'evitar per evitar sobrecarregar el fetge:
- Begudes alcohòliques;
- Fregits;
- Carns vermelles;
- Mantega, margarina, llard, crema de llet, llet condensada i olis;
- Formatge crema, formatges grocs i embotits;
- Pastilles per assaonar els aliments;
- Llet completa i iogurts amb sucre;
- Cansalada i carns grasses;
- Menjars congelats i menjars ràpids;
- Sucre, coques, galetes, xocolata i snacks;
- Refrescos i sucs pasteuritzats;
- Maionesa i salses de qualsevol tipus.