La infecció per oxiürs (enterobiasis vermicularis o oxiuriasi) és una infecció intestinal amb cucs paràsits coneguts com a oxiürs, que poden viure al còlon i el recte humans. És altament contagiosa i és causada per la transmissió fecal-oral dels ous d'oxiürs, amb més freqüència en nens petits, encara que també pot afectar els adults. Si bé la infecció per oxiürs pot causar una picor anal intensa, no és una amenaça greu per a la salut i hi ha tractament disponible.

Símptomes d'oxiürs

Els oxiürs causen picor, generalment en l'àrea rectal. En dones i nenes, els oxiürs també poden causar picor i fluix vaginal.

En general, empitjora a la nit i la sensació de picor pot ser prou irritant per interferir en el son. Els adults i els nens que tenen oxiürs poden passar molt temps en la dutxa o a la piscina perquè l'aigua pot sentir-se calmant (o a causa de la necessitat de netejar l'àrea amb picor).

Mullar el llit és un altre possible símptoma de l'enterobiasi, especialment entre els nens petits que recentment han après a controlar la seva bufeta durant la nit. Això ocorre perquè els cucs poden irritar la uretra, el conducte prim pel qual l'orina surt de la bufeta i surt del cos.

Complicacions

Els nens i adults que desenvolupen una infecció per oxiürs poden rascar-se l'àrea irritada. Això pot causar inflor, enrogiment i sagnia. Les ferides a la pell per rascar-se poden infectar-se amb bacteris, la qual cosa dona com a resultat un abscés rectal o una condició anomenada cel·lulitis perianal.

De vegades, els oxiürs causen símptomes digestius com a dolor abdominal o nàusees. La pèrdua de pes pot ocórrer a causa de la pèrdua de gana si persisteixen els mals d'estómac. Com paràsits, els oxiürs poden extreure nutrients essencials del cos, la qual cosa redunda en desnutrició.

De vegades, els oxiürs poden propagar-se al tracte reproductiu femení, el que provoca complicacions com infeccions del tracte urinari, vaginitis i fins i tot endometriosi.

Niña sufriendo en el baño / Freepik
Nena patint al lavabo / Freepik

Causes dels oxiürs

El cuc intestinal és molt contagiós. Els ous d'enterobius vermicularis es transmeten d'una persona a una altra quan d'alguna manera passen dels excrements de l'individu infectat a la boca o el nas d'una altra persona.

Els ous poden ingressar el cos després que s'hagi tocat una superfície infectada, i aquestes superfícies poden ser gairebé qualsevol cosa. Tanmateix, no viuen en animals, per la qual cosa no es poden contreure oxiürs d'un gos o un gat. Els ous d'oxiürs poden viure en superfícies fora del cos durant dues o tres setmanes.

Cicle de vida al cos

Els paràsits són petits i prims. Pertanyen a una categoria de paràsits descrits com a nematodes o cucs rodons. Una vegada que els ous són dins del cos, viatgen a l'intestí prim per fer eclosió allà. Les larves després passen a l'intestí gruixut on viuen com a paràsits mentre maduren. Després d'un mes o dos, els cucs intestinals femelles adults fan un altre viatge, aquesta vegada a l'àrea al voltant del recte, per posar ous i després morir. La vida d'un oxiür és d'unes 13 setmanes.

El malestar i la picor associats amb la infecció per oxiürs són causats per la presència d'ous a prop del recte. Els ous poden passar a les teves mans i sota de les seves ungles rascant-te l'àrea infestada. Això pot desencadenar un cicle de vida d'oxiürs completament nou.

Tractament d'infecció per oxiurs

Hi ha diversos medicaments per tractar la infecció per oxiürs, com el mebendazole per a adults i nens de 2 anys endavant i l'albendazole per a adults i nens de 6 anys endavant.

Tots aquests medicaments es prenen en dues dosis. La segona dosi es pren dues setmanes després de la primera dosi. A més d'utilitzar medicaments per desfer-se de la infecció per oxiürs, cal mantenir les mans i el cos nets després d'anar al lavabo, especialment després de defecar.