L'oli essencial de l'arbre de te ha vingut utilitzant durant segles pels Aborígens (els habitants primitius d'Austràlia) com a tractament de moltes malalties, començant per l'acne, la caspa i fins i tot com a repel·lent d'insectes. Descoberts els seus beneficis, avui es ven a tot el món en diferents presentacions: tintures, cremes i sabons.

 

Què és l'oli essencial de l'arbre de te

Procedeix d'arbre que li dona nom (Melaleuca alternifolia) i es coneix també com a arbre d'escorça de paper. Va ser el navegant anglès James Cook que en el seu viatge al voltant del món va descobrir que amb els seus fulls es podien fer infusions.

Avui es produeix en les següents presentacions:

 • Cremes, d'aplicació cutània
 • En forma de loció, per a la pell i el cap
 • Sabons, per a la pell
 • Aerosols (esprais) corporals
 • Col·lutoris, per a esbandides bucals i tractament del mal alè (halitosi)
 • Pasta de dents
 • Aplicació vaginal, com a tractament de la vaginitis causada per candidiasis recurrents.

L'oli essencial mai no s'ha d'aplicar directament sobre la pell. Ha de diluir-se en un altre oli (d'oliva, de coco o d'ametlles) i abans de l'aplicació ha de fer-se un test (una petita quantitat aplicada a una zona molt concreta) per comprovar que no hi ha cap reacció adversa a la pell.

oli té
 

 

Beneficis de l'oli d'arbre de te

 • És antibacterià

Ateses les seves propietats antibacteris, pot ser un ingredient bàsic en productes per al rentat de mans. Els efectes són tant evitar la respiració cel·lular (la capacitat d'utilitzar l'oxigen en diferents processos) com alterar la funció de la membrana de la cèl·lula.

 • És antifúngic

Actua evitant el creixement dels fongs, inhibint la producció de micelis (les branques radiculars del fong que formen la seva estructura) alhora que també evita la producció d'espores.

 • És antisèptic

S'utilitza molt com a tal, en el tractament de petites ferides i mossegades d'insectes.

 • Redueix el risc d'infeccions víriques

A més dels tres beneficis anteriors, certs estudis mostren que té propietats antivirals. En concret, sembla que potencialment podria tenir efecte davant de ceps d'influença (grip).

 • És antiinflamatori

S'investiguen actualment les seves propietats antinflamatòries. Es pensa que pot reduir la inflamació produïda per les histamines i, com a tal, la indústria cosmètica l'utilitza per reduir en enrogiment i la inflamació associades a l'acne i a la depilació.

 • És antioxidant

Actua reduint la producció d'espècies reactives de l'oxigen (ROS per les seves inicials en anglès) dels glòbuls blancs. Contraresta el mal oxidatiu que es produeix regularment a l'interior de les cèl·lules del cos com a part del metabolisme cel·lular.

 

L'oli essencial mai no s'ha d'aplicar directament sobre la pell. Ha de diluir-se en un altre oli (d'oliva, de coco o d'ametlles) i abans de l'aplicació ha de fer-se un test (una petita quantitat aplicada a una zona molt concreta) per comprovar que no hi ha cap reacció adversa a la pell

 

 • Es pot utilitzar com a antihistamínic

Els antihistamínics alleugen els mocs, la congestió nasal i les rinitis al·lèrgiques. Un recent estudi ha mostrat que l'oli essencial de l'arbre de te pot reduir la inflamació produïda per les histamines.

L'acció antihistamínica té un efecte antiedema, la qual cosa ajuda a evitar la inflor dels teixits.

 • Pot utilitzar-se com a rentat antibacterià

En un estudi de 2005, es va trobar que els participants tenien millor erradicació dels bacteris (E. coli) després d'utilitzar un producte amb un 5% de l'oli i un 10% d'alcohol que amb l'ús de sabó simple. Les mans es fregaven durant un minut amb el producte i es van esbandir durant 15 segons. El preparat era segur i no va produir cap mal a la pell.

 • Alleuja l'acne

Pel seu poder antibacterià, és efectiu en el tractament del bacteri que habitualment causa l'acne (propiniobacterium acnes, P. acnes) i els dermatòlegs freqüentment recomanen el seu ús.

Té també un efecte hidratant, al contrari que altres tractaments contra l'acne, que tenen l'efecte contrari, és a dir, eixugar la pell.