Quatre dels vuit tipus de càncers diagnosticats amb més freqüència al món estan relacionats amb l'aparell digestiu, segons l'informe de les xifres en càncer 2021 de la Societat Espanyola d'Oncologia Mèdica (SEOM).

Es tracta d'una xifra important, per això, des de la Fundació Espanyola de l'Aparell Digestiu (FEAD), volen posar de manifest la importància de promoure les mesures preventives, ja que modificar i evitar els factors de risc, a més de seguir els programes de detecció precoç, redueix la mortalitat en els càncers.

Dels tumors diagnosticats amb major freqüència al món l'11,7% són per càncer de mama, l'11,4% per càncer de pulmó, el 10% per càncer colorectal, el 6,7%, per càncer de pròstata, 5,6% per càncer d'estómac, el 4,7% per càncer de fetge, el 3,1% per coll uterí i el 3,1% per càncer d'esòfag.

A més, en l'aparell digestiu hi ha els càncers de pàncrees, que en aquest cas representen el 2,6% d'incidència i són al dotzè lloc dels tipus de tumors diagnosticats més freqüentment al món. Per tant, es considera que el 26% dels tumors diagnosticats al món el 2021 són de l'aparell digestiu.

Les mesures que es proposen des de la FEAD són les següents:

Evitar el consum de tabac

Quan es deixa de fumar l'augment en el risc del càncer induït per fumar desapareix.

Evitar l'obesitat

Hi ha una associació elevada entre ser obès i el risc d'adenocarcinoma d'esòfag inferior i del càrdies gàstric. A més, augmenta el risc del càncer de còlon de forma lineal amb l'increment a l'Índex de Massa Muscular.

Fer exercici físic diàriament

Hi ha evidència consistent sobre que l'activitat física regular està associada amb una reducció en el risc del càncer de còlon.

Consumir diàriament verdures i fruites

A més, es recomana: limitar el consum d'aliments que contenen greix d'origen animal (a excepció del peix), productes lactis, altres derivats dels greixos (particularment els àcids grassos saturats), aliments hipercalòrics (rics en sucre o greix), carn vermella i aliments amb molta sal. A més d'evitar les begudes ensucrades, entre d'altres.

VerduresModerar el consum d'alcohol

Existeixen evidències epidemiològiques que el consum d'alcohol augmenta el risc del carcinoma de cèl·lules escatoses de l'esòfag i també s'associa fortament al risc de càncer primari de fetge.

Garbellament colorectal

A partir dels 50 anys els homes i les dones es poden beneficiar de participar en el garbellament del càncer colorectal amb una prova de sang oculta en excrements anual o biennal o colonoscòpia cada 10 anys, que disminueix la incidència i la mortalitat per aquesta neoplàsia.

Vacuna de l'hepatitis B

És recomanable vacunar-se davant el virus de l'hepatitis B perquè la infecció crònica pel virus de l'hepatitis B (VHB) i virus de l'hepatitis C (VHC) expliquen la majoria dels càncers hepàtics.