La malaltia celíaca és una condició autoimmune per la qual el cos reacciona al gluten als aliments atacant els seus propis teixits, fent malbé a l'intestí prim. La malaltia celíaca afecta aproximadament 1 de cada 100 persones a tot el món.

També té un fort component hereditari. Això significa que si es té un parent de primer grau com un pare o un germà amb l'afecció, el risc augmenta entre un 10 i un 30 per cent.

El brià (o herpes zòster), és molt més comú que la malaltia celíaca. Aquesta condició pot afectar qualsevol persona que hagi tingut varicel·la.

Aproximadament 1 de cada 3 persones té herpes zòster, i el seu risc augmenta a mesura que envelleix. Les persones amb sistemes immunològics compromesos també corren més risc.

Si tens malaltia celíaca i has tingut varicel·la en el passat, és possible que tinguis un risc més gran de desenvolupar brià.

És el brià un símptoma de la malaltia celíaca?

El brià no és un símptoma de la malaltia celíaca, però una granellada d'aspecte similar podria ser-ho. Els símptomes més comuns de la malaltia celíaca són símptomes digestius, tals com dolor abdominal, inflor i gasos, restrenyiment, diarrea, nàusees i vòmits.

Pots perdre pes i també pots desenvolupar símptomes no digestius com a anèmia, pèrdua de densitat òssia, mals de cap, fatiga, úlceres a la boca i dolor en les articulacions.

Algunes persones amb malaltia celíaca desenvolupen un tipus de granellada que podria confondre's amb un altre tipus d'afecció o infecció de la pell, com l'herpes zòster.

Dermatitis herpetiforme és el nom de la condició que causa símptomes a la pell que podrien deure's al gluten. També es coneix com a Malaltia de Duhring. Aquesta és una condició crònica de la pell causada per una intolerància al gluten. De fet, la majoria de les persones que experimenten dermatitis herpetiforme tenen malaltia celíaca. Tanmateix, la dermatitis herpetiforme no és el mateix que l'herpes zòster o brià.

El brià és una reactivació del virus que causa la varicel·la. Aquest virus, el virus de l'herpes zoster, roman latent al teu cos. Si es reactiva, pot causar una erupció dolorosa o una sèrie de butllofes plenes de líquid. El dolor pot variar d'incòmode a intens. Algunes persones experimenten dolor als nervis molt després que desapareix l'erupció.

La brioixeria és un dels productes que no processen els celíacs
La brioixeria és un dels productes que no processen els celíacs / Pixabay

Pot el brià causar intolerància al gluten?

La ciència ha demostrat que és possible que un virus provoqui que el sistema immunitari d'una persona respongui en desenvolupar un trastorn autoimmune. Així, els virus poden desencadenar o afectar el desenvolupament de malalties autoimmunes com a lupus eritematós sistèmic, artritis reumatoide o malaltia de Sjögren.

Algunes de les infeccions virals que semblen ser culpables d'afectar o modular el desenvolupament de malalties autoimmunes inclouen virus entèrics com el rotavirus i el virus Coxsackie B, virus de l'herpes o grip tipus A.

Alguns virus poden desencadenar una reacció al gluten, com per exemple un virus comú anomenat reovirus, que sembla desencadenar la resposta immune que condueix a la malaltia celíaca. El virus deixa un impacte, gairebé com una cicatriu, en el sistema immunitari, la qual cosa augmenta la probabilitat d'una futura resposta autoimmune al gluten.