Poden els nens ser vegetarians o vegans? Segur que molts pares s'han fet més d'una vegada aquesta pregunta i la resposta és senzilla: "per descomptat que sí". Una dieta vegetariana ajudarà el teu fill a tenir una millor relació amb el menjar (ja que no es consumeixen tants aliments processats), evitarà problemes de salut i també ajudarà a prevenir l'obesitat.
Però la dieta vegetariana/vegana no té cap tipus de risc o complicacions per als nens? Els mèdics i nutricionistes coincideixen en la resposta a aquesta pregunta: una dieta vegetariana pot ser perillosa de la mateixa forma que una dieta omnívora mal dissenyada també pot ser nociva per a la salut. Si seguim una alimentació equilibrada i planificada el règim vegetarià portarà més avantatges que desavantatges als més petits.
Qualsevol dieta mal portada pot ser perillosa
Avantatges d'una dieta vegetariana en nens:
- Consumeixen menys greixos saturats: això és important perquè es redueixen les probabilitats que tingui malalties cròniques com la cardíaca.
- Ajuda a prevenir l'obesitat pel menor consum d'aliments processats.
- Menys problemes de colesterol
- Disminueix el risc de malalties cròniques d'adult que té el seu origen en la infantesa, com poden ser la diabetis, la hipertensió, malalties cardiovasculars o artritis.
Així que si decidim que els nostres fills portin una alimentació vegetariana o vegana és important que aquesta estigui ben dissenyada. El truc és consumir una àmplia varietat de verdures, vegetals, lleguminoses i llavors per aconseguir obtenir tots els nutrients que els nens necessiten per créixer de forma saludable. I és aquí on els superaliments juguen un paper fonamental ja que funcionaran com a suplements naturals per a aquells nutrients que normalment només es consumeixen a través de la carn.
Et donem alguns consells que has de seguir per garantir que la dieta vegana o vegetariana dels teus nens sigui sana i equilibrada:
Calci: una dieta vegetariana ha d'incloure aliments que aportin un alt contingut en calci: llavors de sèsam, ametlles, avellanes o bròquil.
Àcids grassos (Omega 3 i 6): una de les principals fonts d'àcids grassos són els peixos blaus però hi ha al món vegetal molt bones alternatives com les llavors de chía o lli.
Hierro: la clau està en combinar. Si combines els vegetals de fulls verds o llegums rics en ferro amb una font de vitamina C, això afavorirà l'absorció del ferro. Pots, per exemple, prendre llenties amb suc de taronja o espinacs i bledes acompanyades amb suc de llimona.
Vitamina B12: és una de les vitamines indispensables per al nostre organisme i que normalment s'obté a través de les carns animals. Aquesta vitamina és essencial per al sistema nerviós i, encara que necessitem poca quantitat i aconseguim emmagatzemar-la durant molts anys (la qual cosa no succeeix amb altres vitamines), és de molt difícil absorció i no es pot obtenir en una dieta vegana sense suplements específics. La seva falta pot portar a danys neurològics permanents.
Proteïnes: un dels desavantatges de la dieta vegetariana té a veure amb la ingesta de proteïnes. La proteïna animal té una complexitat diferent de la vegetal i, per això, és important que ingereixis les millors proteïnes vegetals. Proteïnes de cànem, pèsol o arròs són molt assimilables i no sobrecarrega el fetge.