És una dada cridanera que les malalties cardiovasculars siguin la primera causa de mort al món, una cosa que en l'actualitat s'agreuja per problemes com l'obesitat o la mala alimentació amb productes processats. Són moltes les coses que podem fer per cuidar la salut cardiovascular.

Les malalties cardiovasculars poden tenir el seu origen en diferents punts del sistema cardiovascular i els símptomes són molt variats. És important cuidar el nostre cor per evitar problemes greus de salut i amb ells ens referim a tenir un estil de vida saludable.

Salut Cardiovascular
Salut Cardiovascular

Alguns símptomes

Els problemes cardiovasculars tenen diversos símptomes que cal tenir en compte. El dolor toràcic és un dels més significatius en el cas de tenir una angina de pit o un infart de miocardi. En molts casos el dolor irradia cap al braç esquerre. Una altra de les coses que es poden sentir és la sensació de fatiga i falta d'aire. Les palpitacions, amb una sensació de batec anòmal, els marejos i la pèrdua de coneixement poden ser altres símptomes a tenir en compte. En els homes hi ha més incidència, sobretot a partir dels 45 anys i en les dones a edats més tardanes a causa de la protecció de les hormones femenines, encara que també podem tenir més possibilitats si hi ha antecedents en la nostra família.

Tensió alta o obesitat, entre les preocupacions més grans

Tensió alta

Una de les coses que pitjor poden provar-li al nostre sistema cardiovascular és tenir la tensió alta. La hipertensió augmenta la resistència al flux sanguini i fa que existeixi un risc més gran de tenir un accident cardiovascular. S'han de realitzar controls de tensió i provar de seguir pautes perquè aquesta no augmenti.

Evitar l'obesitat

L'obesitat és un dels principals problemes a què s'enfronta la humanitat en l'actualitat, amb totes les seves conseqüències. Una d'elles és l'augment de risc d'accidents cardiovasculars, els problemes de circulació i un llarg etcètera. Evitar l'obesitat és molt necessari perquè es tracta d'un problema que té moltíssimes conseqüències. Per a això hem de portar una vida sana en la qual reduïm els aliments perjudicials amb molts sucres i greixos saturats, prenent fruites, verdures, aliments naturals, proteïnes magres i carbohidrats complexos.

Vida sedentària

La vida sedentària és una cosa que s'ha d'evitar tant sí com no, ja que augmenta el risc de patir sobrepès i obesitat i fa que el nostre cos sigui menys àgil, flexible i tingui menys capacitat cardiopulmonar. Per aquestes raons, el sistema cardiovascular també es debilita, per la qual cosa finalment ens trobem amb un cor feble que no suporta els esforços, amb una tensió alta i amb sobrepès i tots ells són factors que directament augmenten les nostres possibilitats de patir un problema al cor.

Deixar de fumar

El tabac és un altre d'aquests factors que podem evitar amb la nostra voluntat i que realment tenen molt a veure amb el problema de patir un atac al cor o un altre accident cardiovascular. La nicotina i el monòxid de carboni que s'ingereixen augmenten el risc en el sistema cardiovascular, i això sense esmentar que dificulten la circulació sanguínia i augmenten el risc de patir càncer de pulmó o de boca. Sens dubte portar un estil de vida sana evitant el tabac ens pot ajudar moltíssim a evitar un gran nombre de malalties i problemes que s'agreugen amb l'edat.