La idea que la lluna pot influir en el nostre estat d'ànim i les emocions no és nova, encara que les investigacions actuals no semblen recolzar aquesta teoria. Durant segles, molts metges han atribuït determinades alteracions del comportament a l'acció de la lluna. De fet, d'allà ve la paraula llunàtic. Es pensava que les diferents fases afectaven el son, l'activitat cerebral o la salut reproductiva.

La lluna en la història

La idea es pot trobar en tractats de medicina de l'antiga Grècia i Roma. Més recentment, durant la dècada de 1970, el psiquiatre Arnold Lieber va difondre la teoria que la lluna influïa en les marees biològiques del cos i alterava el comportament humà, la qual cosa provocava un augment de les taxes de violència i homicidi.

Encara que moltes d'aquestes teories han estat desacreditades per la ciència, el cert és que els cicles de la lluna sí que tenen una certa influència en el nostre organisme, igual com en les marees de l'oceà, els coralls d'escull, els cucs que habiten al mar i els cicles reproductius d'alguns peixos.

Els estudis actuals

Quant a l'organisme humà, sí que hi ha que estudis que han trobat una certa relació. Per exemple, aquesta investigació duta a terme per la Universitat de Washington conclou que les persones s'adormen més tard i n'adormen menys en les nits abans de la lluna plena.

Un altre estudi com aquest de la Universitat de Copenhaguen conclou que la lluna plena pot estar associada amb un son menys profund i un augment de la latència del son, el període entre el moment en què s'agafa i el son i s'inicia la primera etapa del son REM.

També s'ha analitzat com afecta de forma diferent segons el sexe. Aquesta investigació de la Universitat de Surrey conclou que moltes dones dormen menys i tenen menys son REM quan s'apropa la fase de lluna omple, al revés que els homes.

Dona intentant dormir / Unsplash
Dona intentant dormir / Unsplash

Quant a la influència en les patologies psiquiàtriques, en aquest estudi de Suïssa que analitza 18.000 registres mèdics de diferents hospitals conclou que no hi ha relació entre els cicles lunars i la durada de les estades a l'hospital o el nombre d'admissions o altes de pacients hospitalitzats a les instal·lacions psiquiàtriques.

Tanmateix, existeix una excepció a aquesta conclusió general. Sí que s'ha descobert que les persones amb trastorn bipolar poden veure's afectats pels canvis en el cicle lunar. Tanmateix, aquesta connexió entre l'estat d'ànim de la lluna es pot tractar canviant alguns medicaments (especialment medicaments per a la tiroide i antidepressius) i utilitzant teràpia de llum.

Quant a altres influències, en aquesta investigació realitzada a l'Índia es van mesurar els efectes del canvi dels cicles lunars en els sistemes cardiovasculars dels participants. Van descobrir que la pressió arterial es va reduir en al voltant de 5 mm Hg durant les fases de lluna nova i lluna plena. I finalment, respecte als cicles menstruals, els últims estudis no han trobat associació entre la regla i els cicles lunars.