La dieta que portem hauria de ser la base per aconseguir millores en malalties metabòliques com la diabetis, encara que no sempre és l'enfocament terapèutic principal a tenir en compte. En el cas per exemple de persones amb diabetis tipus 1, i també en casos de diabetis tipus 2 que no estan ben controlats, la insulina és essencial per controlar la malaltia. La insulina és una hormona anabòlica, per la qual cosa tendeix a facilitar el guany de pes a canvi de controlar i millorar els nivells de glucèmia o sucre sanguini. La seva aplicació es fa amb una punxada, la qual cosa és el principal obstacle per a gran part dels pacients que la necessiten.

Un mètode molt menys invasiu

Actualment hi ha un projecte d'investigació, dirigit per una professora de química de la Universitat de Lilla de França, Sabine Szunerits, que proposa una millora per als pacients de diabetis que s'han de punxar insulina: un pedaç que proporciona insulina des de l'interior de les galtes.

L'estudi, publicat a la revista ACS Applied Bio Materials, parla d'un material experimental en forma de pedaç que s'ubicaria a l'interior de la galta, sent una alternativa molt menys dolorosa i invasiva que les injeccions diàries dels tractaments actuals. De vegades a més poden ser necessàries diverses punxades al dia i de diferents tipus d'insulina segons el control del pacient en qüestió, amb la qual cosa aquest pedaç podria ser realment un canvi en la qualitat de vida d'aquestes persones, una mica més que positiu.

diab

Insulina contra la diabetis

Estaríem parlant d'un material que s'activa per calor i amb la capacitat d'administrar fàrmacs ja desenvolupat anteriorment. L'esmentat material tindria la forma d'una petita esfera composta de nanofibres electrohiladas d'un polímer conegut com a poliacrílic, una molècula anomenada beta-ciclodextrina i òxid de grafè reduït.

Després de diferents experiments, es pot destacar que l'ús del material no va causar danys ni irritació als animals. A més, també es va comprovar la seguretat d'aquest material en sis persones que els van utilitzar com a placebo (sense insulina) durant dues hores. En cap cas no es va informar de molèsties o irritació, amb un altre benefici com és que el pedaç es pot reutilitzar diverses vegades.

Fonts de la investigació confirmen que ja s'estan buscant socis comercials per finançar els assajos clínics en humans, malgrat que de moment només s'estan planificant estudis i assajos en animals en el futur.

Sens dubte una bona notícia per a moltes persones, que poden veure la seva qualitat de vida millorada mitjançant aquest nou tractament amb insulina i que animem que consultin en tot moment amb els seus metges.