Les persones amb nivells més alts d'antioxidants a la sang poden tenir menys probabilitats de desenvolupar demència, segons un estudi publicat a Neurology, la revista mèdica de l'Acadèmia Nord-Americana de Neurologia.

Els antioxidants

L'estudi va trobar que les persones amb els nivells més alts dels antioxidants luteína i zeaxantina i beta-criptoxantina a la sang tenien menys probabilitats de desenvolupar demència dècades més tard que les persones amb nivells més baixos d'antioxidants. La luteína i la zeaxantina es troben en les verdures de fulles verdes com la col arrissada, els espinacs, el bròcoli i els pèsols. La beta-criptoxantina es troba en fruites com taronges, papaia, mandarines i caquis.

"Estendre el funcionament cognitiu de les persones és un desafiament important per a la salut pública", afirma l'autora de l'estudi May A. Beydoun, de l'Institut Nacional sobre l'Envelliment dels Instituts Nacionals de Salut a Baltimore. "Els antioxidants poden ajudar a protegir el cervell de l'estrès oxidatiu, que pot causar dany cel·lular. Es necessiten més estudis per avaluar si afegir aquests antioxidants pot ajudar a protegir el cervell de la demència".

Una dona que pateix de demència / Pixabay
Una dona que pateix de demència / Pixabay

La investigació

L'estudi va involucrar 7283 persones que tenien almenys 45 anys al començament d'aquest. Se'ls va fer un examen físic, una entrevista i anàlisi de sang per mesurar els nivells d'antioxidants al començament de l'estudi. Després van ser seguits durant una mitjana de 16 anys per veure qui va desenvolupar demència.

Els participants es van dividir en tres grups segons els seus nivells d'antioxidants a la sang. Les persones amb les quantitats més altes de luteína i zeaxantina tenien menys probabilitats de desenvolupar demència que aquelles amb nivells més baixos. Cada augment de desviació estàndard en els nivells de luteína i zeaxantina, aproximadament 15,4 micromols/litre, es va associar amb una disminució del 7% en el risc de demència. Per a la beta-criptoxantina, cada augment de la desviació estàndard en els nivells, aproximadament 8,6 micromoles/litre, es va associar amb una reducció del 14% en el risc de demència.

"És important tenir en compte que l'efecte d'aquests antioxidants sobre el risc de demència es va reduir una mica quan tenim en compte altres factors com l'educació, els ingressos i l'activitat física, per la qual cosa és possible que aquests factors ajudin a explicar la relació entre els nivells d'antioxidants i demència", va dir Beydoun.

Una limitació de l'estudi és que els nivells d'antioxidants es van basar en un mesurament dels nivells en sang i és possible que no reflecteixin els nivells de les persones al llarg de la seva vida.