El treball nocturn augmenta l'exposició als riscos laborals dels treballadors i minva la seva salut. L'impacte que té treballar de nit depèn en gran manera de l'edat, el sexe i les característiques fisiològiques del treballador, tot i que no es pot menystenir la importància de la seva situació econòmica, familiar i la tolerància davant d'aquest canvi de ritme de vida. Coneixes els efectes que té treballar de nit sobre la salut? Te'ls mostrem juntament amb una sèrie de consells clau per suportar el treball nocturn.

El treball nocturn augmenta l'exposició als riscos laborals dels treballadors

Quins efectes per a la salut té treballar de nit?

En treballar de nit, els cicles circadiaris es veuen alterats, ja que s'inverteix el ritme biològic que marca l'activitat en funció de les hores de llum i de la temperatura diürna i nocturna. Això té diversos efectes sobre la salut:

  • Baixa el rendiment a causa de la modificació dels horaris de son. De fet, pot ser origen de patologies relacionades amb el son com la narcolèpsia.

  • Produeix alteracions en la dieta, ja que els horaris de menjars també es veuen canviats.

  • Augmenta la càrrega mental: empitjora el temps de resposta i provoca un alentiment en l'execució de les tasques. Això suposa una vulnerabilitat més gran davant de la possibilitat de patir un accident de treball. A més, té conseqüències psicològiques i pot arribar a provocar depressió, ansietat i estrès.

A més, existeix un perjudici especial en treballar en situacions d'una càrrega mental i física excessiva, d'embaràs i d'exposició a substàncies tòxiques i a sorolls.

Treballar Nit
Treballar Nit

Treballar de nit: 5 consells clau

1. Tingues precaució en conduir cap a i des de la feina

Tant conduir a la nit com de matinada, després d'una llarga jornada de treball nocturn, dispara els riscos de tenir un accident al volant. És per això que la seguretat viària s'ha de tenir present en tot moment abans, durant i després de la jornada laboral.

Provar de compartir la conducció sempre que sigui possible, mantenir tots els sentits alerta i no superar la velocitat límit són consells essencials per evitar accidents.

2. Adopta un horari de son constant

La falta de son continu és causant de la fatiga i el cansament de molts treballadors nocturns. És convenient perseverar en l'afany de mantenir certes rutines de son dins del possible.

Intenta dormir en tornar de la jornada i abans de partir. Provar amb migdiades a diferents hores és essencial per identificar l'horari de son que millor s'ajusti. A més, perquè això tingui èxit, és necessari crear un ambient favorable per dormir limitant el soroll i la presència de llum.

3. Cuida la teva dieta: prioritza les coses saludables

A l'hora de treballar de nit sovint es recorre a substàncies estimulants per mantenir-se despert (cafeïna) i altres de relaxants per induir el son (alcohol o medicaments). Els seus efectes tenen un recorregut molt curt i poden despertar addicció, per la qual cosa és recomanable prescindir-ne. Al seu lloc, aposta per una dieta saludable i equilibrada per prevenir problemes de salut lligats a treballar de nit.

4. No deixis de banda l'activitat física

Dins de l'estil de vida, prioritza l'activitat física com a regulador del son. El canvi d'horaris pot suposar un obstacle per mantenir-se en forma durant el dia, però prova de mantenir una rutina senzilla com per exemple caminar 30 minuts al dia.