Són moltes les persones que es queixen que el clima càlid i humit de l'estiu sovint desencadena en elles atacs de migranya. Significa això que hagin de renunciar a la diversió que suposa aquesta estació i les vacances que en ella es gaudeixen? No, ni de bon tros. Saber per què succeeixen les migranyes pot ajudar-te a gaudir de més d'aquest estiu.

Què desencadena la migranya

Es creu que els atacs de migranya es desencadenen per una combinació de factors genètics i externs. Els factors genètics fan que un sigui susceptible de desenvolupar aquest trastorn de mal de cap, mentre que els factors externs influeixen en la seva aparició.

Aquests canvis al cervell són desencadenats per diversos tipus d'estímuls. Els més comuns són l'estrès, les hormones, saltar-se els dinars, els canvis meteorològics, la falta de somni, la llum, l'alcohol, la calor i certs aliments.

Entre els factors que han de veure amb el temps, els que més incideixen són els canvis de temperatura, l'alta humitat, els vents forts, les tempestes, el temps molt sec, la resplendor del sol i els canvis de pressió baromètrica.

Encara que evitar alguns desencadenants pot ajudar a reduir la freqüència dels atacs de migranya, altres, com els canvis meteorològics, són impossibles de controlar. Per això és important comprendre com aquests canvis desencadenen els atacs de migranya perquè puguem entendre com prevenir els atacs que interrompen els plans divertits d'estiu.

Joven sufriendo dolor de migraña / Unsplash
Jove tenint dolor de migranya / Unsplash

Per què ocorren els atacs de migranya d'estiu

Si bé no hi ha una resposta definitiva a aquesta pregunta, els científics tenen tres teories que poden contribuir a aquest patró comú de migranya.

  • L'augment de la intensitat de la llum solar redueix els nivells de melatonina

L'increment de la intensitat de la llum solar durant la temporada d'estiu és el que desencadena els atacs de migranya, especialment en aquells que experimenten migranya amb aura.

Les persones amb migranya demostren el que es coneix com a fotosensibilitat, és a dir, més sensibilitat a la llum. Això pot ser el resultat d'una disfunció a la part del cervell humà responsable de l'alliberament de melatonina.

L'exposició a la llum suprimeix els nivells de melatonina més en persones amb migranya que en la població general. Això pot explicar per què les persones amb migranya són més sensibles a la llum.

  • Les fluctuacions de la pressió baromètrica desencadenen atacs de migranya d'estiu

La pressió baromètrica és la pressió de l'atmosfera que ens envolta. Quan s'apropa una tempesta o un esdeveniment meteorològic, la pressió baromètrica generalment cau. Són moltes les persones que es descriuen a si mateixes com un baròmetre humà perquè poden saber quan està canviant el temps basant-se en el fet que tindran atacs de migranya.

La majoria dels atacs provocats per la meteorologia són probablement causats per canvis en la pressió baromètrica, encara que també podrien estar involucrats canvis de temperatura o humitat. La clau és el canvi, ja que és durant els moments de transició referent al temps quan les persones semblen estar en més risc de patir un atac.

  • La calor i la humitat elevades augmenten la deshidratació

Un estudi realitzat pel Centre Mèdic Beth Israel Deaconess de factors ambientals en més de 7.000 persones amb migranya va mostrar que la temperatura més alta en les 24 hores prèvies a la visita a l'hospital d'un pacient estava més estretament associada amb símptomes de mal de cap, amb un risc un 7,5 % més alt de mal de cap intens reportat per a cada augment de temperatura de 5 graus centígrads.