L'olor de les sabatilles prové dels bacteris i els fongs que creixen en llocs càlids i humits com unes sabates suoses. Per això, a continuació veurem algunes maneres efectives per evitar que les teves sabatilles facin mala olor.

Què causa les sabatilles pudents?

Les olors corporals als peus provenen de microbis a la pell que metabolitzen compostos a la suor, produint olors desagradables. Quan la suor es queda a les sabatilles, també deixa una olor desagradable.

Els peus, en particular, poden fer olor a causa d'un bacteri anomenat Staphylococcus epidermis, que descompon un aminoàcid en la suor anomenada leucina. El resultat és una pudor que impregna les sabatilles i pot ser difícil d'eliminar.

Com treure les olors de les sabatilles

Hi ha maneres de reduir i eliminar l'olor que han agafat les sabatilles. Tria el truc que millor et funcioni i que així puguis prendre'l com referencia cada vegada que se't presenti el problema.

  • Renta les sabatilles i plantilles

Rentar i assecar les sabatilles i les plantilles pot mantenir-les frescos. Tanmateix, el detergent i la calor poden degradar els materials. La goma d'enganxar i els adhesius poden cedir i és possible que hagis de canviar abans de sabatilles.

El millor és rentar-los amb aigua freda. Pots afegir una mica de desinfectant al líquid de rentat per millorar el resultat. Si els rentes en una rentadora, treu els cordons i utilitza l'ajustament suau. Després posa-les a assecar a l'aire.

  • Empolvora les sabatilles amb pols absorbents d'olors

Les pols per als peus tenen talc per absorbir la humitat i, sovint, tenen propietats aromàtiques i desodorants per emmascarar l'olor. Una mica de talc per a peus abans i després d'utilitzar les sabatilles pot ajudar a mantenir-les seques i inhibir el creixement de fongs.

Una altra opció és el bicarbonat de sodi. Ompli les seves sabates amb prou bicarbonat per cobrir la superfície interior, després omple-les amb paper de diari, que també ajuda a absorbir la humitat i les olors. Després de diverses hores, sacseja l'excés de pols i després aspira les sabates.

  • Guarda les sabatilles en un lloc fresc i sec

El fred inhibeix el creixement de bacteris i fongs. Si guardes les teves sabatilles en una habitació fresca i seca que tingui un bon flux d'aire, ajudarà a mantenir a ratlla el seu creixement.

Sabatilles acabades d'utilitzar
Sabatilles tot just utilitzades / Unsplash

Com evitar que les sabatilles facin olor

  • Utilitza mitjons absorbents de suor

Utilitzar mitjons fets de material tècnic absorbent de suor en lloc de cotó pot mantenir els peus i les sabatilles més secs. Aquestes fibres allunyen la suor del peu perquè pugui evaporar-se.

  • Sabatilles secs entre usos

No guardis les teves sabatilles a la borsa de fer esport on romandran humides durant més temps i es convertiran en una llar feliç per als microbis pudents. Proporciona'ls molt aire entre usos.

  • Utilitza mitjons amb sola de coure

És possible que simplement absorbir la suor no sigui suficient, especialment si utilitzes sabatilles menys transpirables. Inhibeix els bacteris i els fongs utilitzant mitjons teixits amb fibres metàl·liques, com a plata o coure. Estan disponibles en marques de mitjons tècnics.

  • Aplicar antitranspirant o desodorant als peus

Aquesta és una tècnica utilitzada pels corredors de maratons per ajudar a prevenir les butllofes. La major part de la humitat de les sabatilles prové de la suor dels peus. Si es prevé la suor dels peus, es mantenen seques les sabatilles i no deixen un lloc humit perquè creixin els bacteris i els fongs.