Els carbohidrats poden ser els aliments saludables amb pitjor fama; la majoria de les dietes aprimadores els desterren del menú i alguns mètodes alimentaris més populars, com la dieta Paleig, també tendeixen a deixar-los de banda.

En només uns anys s'ha creat tota una faràndula d'odi a l'hidrat de carboni que, en canvi, és totalment injusta per a aquest tipus d'aliment. La clau està en aprofitar les diferents propietats dels aliments, combinant-los per posar-los tots al servei de la nostra salut. Per conèixer en què ens pot ajudar cada aliment i llançar-se a la ingesta intel·ligent, anem analitzar els millors hidrats de carboni.

1. Sègol

Aquest cereal, molt popular per ser panificable, conté proteïnes, i vitamines dels tipus A i B, encarregades de la transformació dels nutrients en energia i que a més mantenen la pell en un estat saludable. És també una bona font de minerals, com a sodi o potassi, el que suposa una aportació d'energia per al nostre cos. Manté l'elasticitat dels vasos sanguinis, la qual cosa ajuda a depurar la sang i a controlar els nivells de colesterol. Així és com aquest aliment ens ajuda a allunyar les malalties cardiovasculars. A més, la seva contundència ajuda que ens sentim sadollats, de manera que menjarem una mica menys, i evitarem la necessitat de picar entre hores, així que si es vol perdre pes, també és una opció.

2. Arròs integral

Encara que sembli mentida, és un bon aliat en la nostra alimentació. També conté vitamines A i B, i un molt baix contingut en greix.

És ric en magnesi, un dels minerals que més abunden al nostre cos, encarregat d'aportar energia, mantenir sans els ossos i d'afavorir la relaxació muscular. Si practiques esport amb regularitat, t'ajudarà a evitar lesions i a emprendre l'exercici amb energia. Mentre que l'arròs refinat, blanc, pot provocar restrenyiment, l'integral, amb el gra sencer, és ric en fibra, la qual cosa ajuda a millorar el trànsit intestinal.

3. Quinoa

La quinoa és un aliment molt versàtil que podem incloure en la nostra dieta

Té un alt contingut en proteïnes, i àcids Omega 6 i Omega 3 i minerals que aportaran una bona dosi d'energia, com a potassi, magnesi, calci, fòsfor i zinc. Orientades a la mateixa funció estan les vitamines del tipus B, i la Vitamina E la converteix en un bon antioxidant. Igual que els anteriors, els seus hidrats d'absorció lenta (de baix índex glucèmic) regulen el sucre en sang i els nivells de colesterol, reduint així el risc de malalties cardiovasculars. A més de tot això, evitarà que tinguem gana entre hores, i és una formidable opció com a font de ferro per a persones vegetarianes o veganes.

Quinoa
Quinoa

La quinoa és un aliment molt versàtil que podem incloure en la nostra dieta, ja sigui com a guarnició, amb verdures saltejades o en amanida, per exemple.

4. Civada

Les civilitzacions antigues ja coneixien les propietats energètiques d'aquest cereal, amb un alt contingut en proteïnes, vitamines i minerals com a magnesi, zinc, calci i ferro. Ajuda a mantenir els nivells de colesterol gràcies als seus aminoàcids i a la seva aportació d'Omega 3.

Els seus hidrats de carboni són d'absorció lenta, la qual cosa significa que la seva energia s'anirà alliberant a poc a poc en el nostre organisme, i resulten d'aquesta manera saciants per més temps. Aquest mateix principi ajuda a evitar canvis bruscos en els nivells de sucre, ja que la seva aportació energètica és més sostinguda.