Estàs pensant a posar-te a dieta i no saps què menjar?. Si vols saber quins són els millors aliments per aprimar-se, ets al lloc indicat. Et proposem una llista d'aliments per aprimar-se organitzats per tipus de nutrients. I sí, com sabem que les fruites i les verdures són unes d'habituals d'aquestes llistes, ens hem volgut centrar en altres tipus d'aliments: en els rics en proteïnes i en els llegums:

Proteïnes:

Actuen com a acceleradors de les reaccions químiques del metabolisme. Formen part d'hormones, sucs gàstrics, enzims i de l'hemoglobina. Són molt importants per mantenir saludable la massa muscular. El col·lagen és la proteïna principal dels teixits.
1. Salmó: font d'omega-3, redueix les malalties cardiovasculars i enforteix el sistema immune. El peix blau (tonyina, salmó, sardina, verat...) equilibra els icosanoides i la inflamació, millora la memòria i la concentració. El salmó és ric en antioxidants, vitamines (B12, A i D) i en minerals (iode, fòsfor, calci, ferro, zinc, seleni i coure). Es recomana consumir-lo 2 vegades a la setmana, fresc, congelada o fumada.
2. Ou: aporta proteïnes d'alta qualitat (albúmina) i una relació favorable d'àcids grassos saturats i insaturats. Conté vitamines (A, D, E, B1, B2 i fòlic), minerals (calci, ferro, zinc i fòsfor). Es recomana prendre 2- 3 ous per setmana. Amb les clares no existeix cap tipus de restricció.
3. Vedella: la carn magra és una font excel·lent de proteïnes, niacina, vitamina B12 i zinc (que activen el sistema immune). També conté ferro i àcid linoleic conjugat (CLA), que suposa un benefici afegit.

Salmón
Salmó

Les proteïnes actuen com a acceleradors de les reaccions químiques del metabolisme

Llegums:

Aporten hidrats de carboni complexos i fibra soluble, ajuden a controlar la tensió, el colesterol i el restrenyiment. Excel·lent font de minerals (calci, ferro, magnesi, zinc, sodi i potassi) i presenten gairebé totes les vitamines, excepte D i B12. Com que els llegums no tenen metionina i els cereals no tenen lisina els has de combinar per complementar els seus aminoàcids. Es recomana consumir-les almenys 3 vegades per setmana, en amanides o potatges.

4. Soja i derivats (tofu i tempeh): excel·lent font de fibra, hidrats de carboni complexos, proteïnes, calci, ferro i vitamines del grup B. Contenen fitoestrògens, d'activitat similar a les hormones sexuals femenines. El seu consum és molt recomanable en la menopausa per reduir els acaloraments, el colesterol i prevenir l'osteoporosi.
5. Llenties: font excel·lent magnesi, fòsfor, potassi, àcid fòlic i calci. Són aliments per aprimar-se perquè contenen molta fibra i són saciants.