A qui no se li posa bé un bon brou de pollastre o una sopa de la seva àvia? Durant molt temps, aquest tipus de plats han estat utilitzats no només per alimentar-nos, sinó també com a remei casolà. Encara que evidentment no estem parlant de cap "tractament", ja hi ha estudis que afirmen que sí que tenen, per exemple la sopa de pollastre, efectes curatius. Com a mínim ens ajuden a disminuir la simptomatologia d'una forma moderada en els casos de refredats o fins i tot de malalties respiratòries.

Si parlem dels líquids tebis, aquests sí que tenen efectes sobre simptomes com per exemple la típica congestió, fins i tot alguns articles i treballs ens suggereixen que poden fins a cert punt estimular el nostre sistema immune per lluitar contra determinades malalties infeccioses. Així que malgrat no ser un tractament, tampoc no és gens inútil apostar per aquests aliments quan patim algun d'aquests episodis. Al contrari, ens ajudaran a combatre'l i seran una arma de reforç.

Begudes calentes com a aliades

sopa

La sopa de pollastre pot ser una aliada contra el refredat

En aquest sentit, a la revista Rhinology es va publicar el 2008 un estudi on s'analitzava la ingesta d'una beguda calenta afruitada, com podria ser un te, en un grup de 30 participants que patien un refredat normal i corrent. Després de mesurar els seus nivells de flux d'aire nasal abans i després de prendre l'esmentada beguda, es va veure que no hi havia canvis a l'obstrucció nasal, tanmateix els símptomes sí van disminuir després de prendre la beguda, la qual cosa ja és un clar indicats de com aquest tipus de begudes ens pots afectar positivament.

D'altra banda, ja hi ha estudis científics que han analitzat la millor manera de cuinar sopa de pollastre contra el refredat. Fa gairebé 20 anys, un estudi publicat per la revista Chest ja va redactar una guia sobre com fer "sopa de l'àvia" com a part d'un experiment en el qual es volia veure si les sopes casolanes i enllaunades podrien tenir beneficis curatius a nivell cel·lular. En aquest cas, investigadors de la Universitat de Nebraska van donar sopa als leucotics o glòbuls blancs en unes mostra del laboratori per veure si s'inhibia la migració dels neutróficos, o el que ve a ser el mateix, si es calmaven aquestes cèl·lules de defensa. I el resultat va concloure que la sopa sí que va reduir la velocitat de migració de les cèl·lules, amb la qual cosa podrien disminuir-se els símptomes inflamatòries en éssers humans quan tenim per exemple grip, refredat o mal de coll.