És sabut que existeix una relació molt estreta entre la vitamina C i el sistema immunitari. Aquesta vitamina, que els éssers humans no som capaços de sintetitzar, cal obtenir-la de forma externa, a través de l'alimentació o en forma de suplements. Les dones embarassades, lactants i també les persones que fumen, en necessiten més.

A més de ser tenir conegudes propietats antioxidants que ajuden a contrarestar els efectes dels radicals lliures, l'àcid ascòrbic o vitamina C és una substància indispensable per formar anticossos, a més d'estimular la síntesi d'interferó i de ser broncodilatadora. És, sens dubte, la reina a l'hora de recolzar a les defenses.

Els cítrics ens aporten gran quantitat de vitamina C

Entre els aliments abundants en vitamina C, trobem l'atzerola, la gavarrera, els pebrots crus, el julivert, el bròcoli i altres crucíferes, els créixens i els cítrics. És important tenir aquesta llista al cap per anar incorporant aquests aliments als menjars sempre que sigui possible i així assegurar-se bons nivells d'aquesta vitamina, que ja hem vist que és tan valuosa, sobretot en aquesta època de l'any.

Gavarrera
Gavarrera

Gavarrera: vitamina C en abundància

Aquest fruit vermell provinent d'un arbust de la Patagònia argentina i xilena –la rosa canina– és, després de l'atzerola, l'aliment amb més contingut en vitamina C, de lluny. Mentre que 100 g de taronges contenen al voltant de 50 mg d'aquesta vitamina, la mateixa quantitat de gavarrera conté unes 10 vegades més.

Diferents estudis han assenyalat que, entre les varietats de gavarrera, n'existeix una de superior quant al seu contingut en principis actius. A aquesta varietat se li va donar el nom d'AP-4. A més, les gavarreres AP-4 també destaquen pel seu contingut d'àcids grassos omega-3 i omega-6.

Tanmateix, la gavarrera no és tan fàcil d'incorporar a la dieta més enllà d'una melmelada o un te. És per això que, la manera més fàcil de beneficiar-se d'ell és, almenys en aquestes latituds, en forma de suplement alimentari.

Una manera fàcil i efectiva de prendre gavarrera

La casa alemanya Raab Vitalfood ha elaborat un suplement de màxima qualitat i fàcil de prendre: la gavarrera en pols. Es tracta d'un producte elaborat a partir de la polpa del fruit i de les llavors de la gavarrera AP-4, conreada a les zones altes dels Andes xilens. Les baies es recullen a mà quan el seu grau de maduració és òptim i, a continuació, s'assequen amb molt de compte. La polpa i les llavors es transformen en una pols que continua contenint els valuosos ingredients del fruit.

La gavarrera en pols de Raab Vitalfood conté vitamina C en grans quantitats. Una culleradeta al dia ja pot tenir efectes positius per al sistema immunitari, sistema nerviós i teixits que necessiten aquest micronutrient (genives, dents, pell, ossos). A més, és molt fàcil d'utilitzar: es pot barrejar a la perfecció amb batuts, sucs o iogurt, però també es pot afegir a mueslis o a altres menjars dolços.