Els nostres cossos tenen hormones que regulen tots els aspectes del metabolisme, i això inclou la regulació de la gana i el pes. S'han descobert diverses hormones que afecten el desenvolupament de l'obesitat; una d'aquestes és la ghrelina.

Què és la ghrelina

En poques paraules, la ghrelina és una hormona que estimula la gana. Per tant, qualsevol cosa que augmenti els nivells de ghrelina augmentarà la gana, i això pot provocar augment de pes i obesitat. La ghrelina es produeix principalment a l'estómac i el duodè. S'ha descobert que exerceix un paper en la gana a l'hora de menjar, així com en la regulació de l'augment i la pèrdua de pes a llarg termini.

De vegades es pensa que la ghrelina és la contrapart de la leptina perquè la leptina (una altra hormona reguladora de la gana, produïda pel teixit adipós) suprimeix la gana a mesura que augmenten els seus nivells.

Quan els investigadors van descobrir que la infusió de ghrelina en rosegadors els estimula a alimentar-se i en realitat produeix obesitat en aquests rosegadors, va créixer l'interès a definir quin paper podria jugar la ghrelina en l'epidèmia d'obesitat en humans.

Dona menjant saludablement / Unsplash
Dona menjant saludablement / Unsplash

Què augmenta la ghrelina

Els investigadors han descobert una sèrie de comportaments i factors que poden augmentar o reduir els nivells de ghrelina al cos. Un comportament que augmenta els nivells de ghrelina és no dormir prou. A llarg termini, obtenir menys de les set a nou hores recomanades de son ininterromput de forma regular pot conduir a un augment dels nivells de ghrelina, el que es tradueix en una gana més gran, una ingesta més gran de calories i un augment de pes.

Al contrari, dormir prou cada nit redueix la ghrelina i, per tant, redueix la gana. Resulta que, al cap i a la fi, hi ha una raó biològica per als antulls de mitjanit induïts per l'insomni.

Al front dietètic, la ingesta de carbohidrats altament refinats pot provocar un augment dels nivells de ghrelina, perquè són les proteïnes i la fibra d'alta qualitat les que poden reduir els nivells de ghrelina fins al punt que el cervell humà es torna el senyal que el cos ha menjat prou i li diu al cos, a través d'una gana satisfeta, que està bé deixar de menjar.

Aquesta és també la raó per la qual a molts els resulta possible menjar patates fregides sense parar o una gran quantitat de pa altament refinat sense sentir-se realment plens. Aquests aliments no contenen prou proteïna o fibra per apagar els senyals de ghrelina al cervell.

En altres paraules, amb la ingesta de carbohidrats refinats, a causa que el cervell no ha rebut el senyal que el cos ha rebut prou nutrients essencials, permet que el cos continuï menjant, a través d'una gana insatisfeta.

En general, els nivells de ghrelina haurien d'augmentar abans de l'hora de menjar (la qual cosa li permet saber que és hora de menjar) i disminuir després de l'hora de menjar. Tanmateix, el consum de carbohidrats refinats pot alterar aquest flux normal.

Què redueix la ghrelina

Els comportaments generalment associats amb un estil de vida sa i una alimentació saludable poden mantenir els nivells de ghrelina sota control. Aquests inclouen menjar fruites i verdures i altres aliments rics en fibra (com els cereals integrals), menjar menjars rics en nutrients i dormir prou. Els resultats encara són inconsistents respecte a si la cirurgia de bypass gàstric realment produeix o no una disminució de la ghrelina.