L'exercici físic és una de les activitats que millor sentin al nostre organisme i al nostre benestar físic i mental, i per això la pràctica esportiva aporta molts beneficis. Els experts recomanen la realització d'activitat física moderada almenys 3 vegades per setmana; altrament, correm el risc de patir sedentarisme i altres problemes.

Fer esport almenys 3 vegades per setmana és el recomanable

Tanmateix, l'exercici físic en excés també pot portar conseqüències negatives per a una persona i per a la seva salut.

Excés d'esport
Excés d'esport

Conseqüències negatives de l'excés d'exercici físic

L'activitat física controlada pot augmentar la nostra felicitat, millorar la salut del nostre cor, ajudar-nos a tenir un cos esvelt, reduir l'estrès i molts altres beneficis. Però, què ocorre quan entrenem en excés? Quines conseqüències té per al nostre cos i la nostra ment? A continuació ho veurem.

1. Vigorèxia

Una de les condicions patològiques que s'associen a l'entrenament físic i, en especial, a l'entrenament amb pesos, és la vigorèxia. Aquesta condició és un tipus de trastorn dismòrfic corporal en el qual la persona es veu menys musculada del que hi és i s'obsessiona per tenir un cos de gimnàs (és a dir, musculat).

L'origen de la vigorèxia es troba en la cultura de la imatge en la qual vivim immersos. Els mitjans de comunicació ens envien contínuament missatges publicitaris sobre el cos perfecte, moltes vegades de manera irreal. L'obsessió per la dieta i l'exercici físic pot portar una persona a patir vigorèxia, i la vigorèxia pot portar un individu a obsessionar-se amb l'exercici físic.

2. Rabdomiòlisi

La rabdomiòlisi és una condició que es caracteritza per l'alteració de les cèl·lules musculars que causen alteracions per a l'organisme i poden arribar a posar en risc la vida d'una persona. La seva causa pot ser hereditària, encara que l'entrenament físic excessiu i intens també pot provocar el seu desenvolupament. Per això, per prevenir aquesta alteració, és aconsellable la realització d'exercicis físics controlats i en condicions adequades.

3. Lesions

Les lesions són freqüents en esportistes, ja siguin de tipus muscular o articular, i, en ocasions, passen sense que l'excés d'exercici sigui present. No obstant això, quan entrenem excessivament i no descansem prou som més propensos a patir lesions. De vegades és per la sobrecàrrega d'entrenament i altres per la fatiga mental que es produeix, la qual provoca que tinguem una tècnica incorrecta.

4. Envelliment

Practicar esport de manera moderada pot ajudar-nos a sentir-nos joves i sans, no només a nivell físic, sinó també psicològic i mental. Tanmateix, l'esforç excessiu accelera el desgast de les articulacions.

5. Problemes cardíacs

Si bé l'exercici físic moderat és bo per al sistema cardiovascular, i fins i tot l'entrenament intens quan es realitza de manera apropiada, l'excés d'exercici pot causar un increment dels problemes circulatoris i cardíacs.