Un equip d'investigadors ha demostrat que una dieta cetogènica, o keto, molt baixa en calories té efectes altament beneficiosos per reduir el greix del nostre cos i que, a més, aquesta intervenció nutricional involucra mecanismes epigenètics, una troballa clau per tractar l'obesitat i buscar noves teràpies pròpies de la medicina personalitzada. El resultat? Fins a 20 quilos de pèrdua de greix.

La troballa, publicada a la revista Clinical Nutrition i liderada per científics del CIBEROBN, demostra per primera vegada la relació entre aquest tipus de dieta i l'epigenètica -les circumstàncies ambientals que modifiquen l'expressió dels gens- a l'obesitat.

Capitanejat pels grups d'Ana B. Crujeiras i Felipe F. Casanueva de l'IDIS-CHUS de Santiago, l'estudi va avaluar els efectes de la dieta VLCKD en relació amb els nivells de metilació de l'ADN en pacients que presentaven obesitat.

keto

La dieta keto, en boca de molts

L'estudi es va fer amb 21 persones que van rebre una dieta cetogènica (emula els efectes del dejuni en l'organisme) i instruccions personalitzades per modificar el seu estil de vida durant 6 mesos, i els resultats es van comparar diverses vegades amb els de dotze voluntaris amb pes normal, segons informa Efe.

Per als que els pugui interessar, el primer que hem de fer és veure de què tracta aquest tipus de dieta. La dieta cetogènica és una dieta estricta d'alt contingut en greixos i d'altra banda baixa en hidrats de carboni. Es diu «cetogènica» perquè fabrica cetones al cos. Les cetones es fabriquen quan el cos utilitza els greixos per obtenir energia. La cetosi és comparable al dejuni. La investigació va demostrar que aquest tipus d'intervenció nutricional pot fer-nos perdre fins a 20 kg de pes, sobretot de greix visceral, i de preservar la massa muscular, la qual cosa és més que positiu.

Un estudi amb moltes conclusions

«A més, els pacients que segueixen aquesta intervenció nutricional presenten una reducció en la gana, millores en la qualitat del son , en la funció sexual i, en definitiva, en la qualitat de vida global», ens confirma Ana B. Crujerias.

L'estudi acaba que, encara que els canvis epigenètics de l'ADN són heretables, també reversibles, per la qual cosa, una intervenció nutricional personalitzada i l'estudi de la predisposició genètica poden augmentar o disminuir la nostra predisposició a desenvolupar algunes malalties derivades de la mala alimentació o de problemes en relació amb la nostra forma física.

Uns resultats de la investigació que donen molta llum a un tipus de dieta que aquests últims temps ha estat en boca de molts, i que té uns efectes positius a l'hora de perdre greix com s'ha pogut demostrar.